Tényleg megunhatatlan. Ekkora népszerűségnek még a pizza sem örvend nálunk. Gyerekek imádják, mert mindig sül hozzá krumpli. Én imádom a sok zöldség és a sajt miatt. Különben is minden egyes alkotórésze önmagában is egy finomság.
A gyros- készítés kissé összetettnek tűnhet, de igazából pofonegyszerű. Ahány ház, annyi szokás, s most sem a legeredetibb változatot akarom megosztani, csupán elmesélem, nálunk hogyan készül.
Első lépésben a hosszúkás csíkokra vágott csirkemellet bepácolom olajban elkevert gyros-fűszerkeverékkel. Így pihen valameddig, van, hogy fél napot, van, hogy fél órát. Persze a hűvösben.
Fűszerkeverék
Üzletben is kapható, akár ízfokozóktól és adalékanyagoktól mentes is, de ha gyakran készítjük ezt az ételt, sokkal jobb, ha saját magunk állítjuk össze a keveréket, egyrészt gazdaságosabb is, másrészt, a sajátba még nyomokban sem kerülhet semmi a szárított fűszereken kívül. A következő alapanyagokra lesz szükségünk a görög gyros ízesítéshez:
(1-1 kávéskanál mindenből)
bors
oregánó
majoranna
bazsalikom
rozmaring
kakukkfű
köménymag
borsikafű
fél fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
csipet cukor
A fűszereket egészen apróra daráljuk, a fokhagymát nyomón átnyomjuk, a hagymát nagyon-nagyon apróra vágjuk vagy reszeljük. Ha többet keverünk be, a fokhagymát és a hagymát csak annyihoz adjuk hozzá, amennyit azonnal felhasználunk.
Vagy egy másik változat:
4 kk oregánó
4 kk fokhagyma-granulátum
3 kk só
2 kk feketebors
1 kk pirospaprika
1 kk őrölt szerecsendió
A szósz
A szósz az, amit még érdemes hamarabb elkészíteni, hadd érjenek össze az ízek, de itt se gondoljatok valami nagy munkára, 2,5 dl joghurtot összekeverünk ugyanennyi tejföllel, nyomunk bele 2-3 gerezd fokhagymát, sóval, borssal, 1 evőkanál citromlével, 3 evőkanál olajjal ízesítjük. Ha igazi tzatzikit akarok, még adok hozzá apróra vágott kaprot is, és belereszelek 1-2 uborkát.
Nálunk ugyanez az alapja a csípős szósznak is, aki azt kér, ehhez tesz valamennyi Erős Pistát. ( Remélem, nem nagy szentségtörés. :) )
Ha ezekkel készen vagyunk, lógathatjuk egy kicsit a lábunkat, ami még hátra van, azt már érkezünk megcsinálni, amíg megsül a krumpli illetve megpirul a hús.
Ugyanis már csak a zöldségek összevágása maradt.
Paradicsom, paprika, uborka felkockázva; retek, hagyma felkarikázva; káposzta legyalulva. A képen láthatod, hogyan sorakoznak (sorakoztathatod másképp is, de ha kihagysz valamit, az sem baj, a retek, paprika például egyáltalán nem fontos).
Ha minden kész, a krumpli is megsült, a hús is megpirult, úgy az igazi, ha mindent egy tálra halmazunk, de nálunk mindenki válogat, ezért én szépen sorba rakom a dolgokat, svédasztalosan, mindenki rakjon a tányérjára, amit szeret.
És ki ne felejtsük a reszelt sajtot, legvégül ezzel szórjuk meg a pazar egyveleget. Persze csak ha szeretnénk.