Ez a bableves a bizonyíték arra, hogy hús nélkül és csupán 3-4 hozzávalóból is lehet finom levest főzni.
Amikor a babhüvelyben már szép nagy szemek vannak, de téli eltevésre még nem leszedhető, azt én úgy hívom, hogy gyenge bab, közismert neve pedig a fejtett bab. (Nem értem, miért; a szárazat is ki kell fejteni, ha kipereg magától-a földre...az nem annyira jó. :) ) Ég és föld a különbség a száraz és emez ízvilága között, én a szárazbabból készült ételeket annyira nagyon nem szeretem (kivétel csülkös káposztás bableves), ezért a gyenge babból rakok el ilyenkor jó sokat a fagyasztóba.
Ha időszűkében vagyunk vagy valami húsmentes, de tartalmas levesre vágyunk készíthetünk egy finom fejtettbab-levest.
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- kevés olaj
- kávéskanál őrült pirospaprika
- fél kg fejtett bab
- 2-3 sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- kis darabka zellergumó
- 1 zöldpaprika
- só, bors
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem hozzákötve 1-2 zellerszál
- 10 dkg csipetke vagy csigatészta
- 1-2 evőkanál liszt
Elkészítés:
- a hagymát felkockázzuk és kevés olajon üvegesre pároljuk
- pirospaprikával megszórjuk, felöntjük vízzel és beletesszük a kifejtett, megmosott babot
- 4-5 liter vízzel felöntjük
- amíg felfő a víz, megpucoljuk a zöldséget és mindet hozzáadjuk a felfőtt leveshez
- a sót, borsot, zúzott fokhagymát is hozzáadjuk és nem túl nagy lángon főzzük, kb. 1-1,5 óra alatt minden megpuhul
- ekkor tesszük bele a csokor petrezselymet, ez adja a leves lelkét
- a tésztát is belefőzzük (azt lehet külön vízben is, de igazából 100-150 g-nyi tészta nem fogja lisztízűvé tenni a leveslevet)
- a lisztből és kevés olajból híg, világos rántást készítünk, végül ezt csurgatjuk a levesbe, felforraljuk vele és kész is, tálalható is, de ha várunk egy keveset, még finomabb lesz, összeérnek az ízek
- én a tejfölt soha nem főzöm bele, de kiteszem az asztalra, ha valaki kéri, ízesítheti vele, azzal is finom
Jó étvágyat! :)