Rizskoch vagy rizsfelfújt, mindegy, ki hogyan nevezi egy igen kedvelt édesség, mert olcsó, könnyű elkészíteni és elrontani sem igazán lehet. Szerintem egészséges is, mert én ilyen régimódi vagyok, a tejet, a vajat egészségesnek tartom és a tojást is természetes B-vitamin-bombának.
Nálunk általában akkor készül, ha valaki tejberizst kíván, olyankor készítek háromszoros adagot, ebből valamennyi elfogy, a többi megy a hűtőbe, és másnap már nincs fejtörés, ha valaki desszertet is kér a főételhez.
A rizsfelfújt önmagában is finom, de én mindig teszek bele "valamit" még, általában egy kis rumos vízbe áztatott mazsolát. Most viszont van szeder, így azzal ízesítem, egyszerűen belesütöm.
Hozzávalók:
a tegnap megfőzött tejberizs maradéka
1 liter tej, aminek egy része lehet víz is
20 dkg rizs
5 tojás
10 dkg vaj
cukor ízlés szerint, 20-25 dkg
vanília, reszelt citromhéj-ízesítőnek
csipet só
25-30 dkg szeder
A tejberizst jó tehát hamarabb megfőzni, kihűteni. Tegyünk bele cukrot is, ahogyan amúgy is készítenénk. Ha már felszívta az összes folyadékot és még mindig kemények a rizsszemek, nyugodtan öntsünk hozzá egy kis vizet és főzzük tovább, amíg meg nem puhul teljesen.
1 dl vizet 3 kanál cukorral forraljunk fel, a legjobb egy széles edényben, tegyük bele a szedret, terítsük szét benne, hogy a szirup ellepje, főzzük legfeljebb 1 percig majd tegyük félre hűlni.
A tojások sárgáját kikeverjük a vajjal és 4 kanál cukorral. Hozzáadjuk a kihűlt tejberizst, a vaníliát, citromhéjat, csipet sót.
A fehérjét habbá verjük. Ehhez csak akkor adjunk cukrot, ha az összekevert masszát nem érezzük elég édesnek. Óvatosan keverjük bele a habot a rizsbe. Ne is keverés legyen ez, inkább csak olyan fakanál-forgató mozdulatok.
A sütőformát-ha szükséges-vajjal kikenjük, majd zsemlemorzsával behintjük.
A massza felét beleöntjük, leszórjuk a lecsepegtetett szederrel, beborítjuk a rizs másik felével és előmelegített sütőben sütjük fél- 3/4 órát.
(A szedret ha belekevernénk, összetörne, így szépen egyben maradnak.)
Ha elkészült és tudunk egy kicsit várni, igazán szépen lehet szeletelni.
És hogy mi az a gömböcske a tányéron?
Szederzselé. A megmaradt szedres szirupból készült, hozzáadtam egy kis zselatint, újra felforraltam, kicsit hűtöttem, majd -speciális formám nem lévén- beleöntöttem a kedvenc csokim fóliájába. Így lett ilyen cuki bonbon-formája. :)