Ez a szederbefőtt akár a lusta asszonyok szederszörpjének is kinevezhető. Nem kell pépesíteni, se szitán áttörni, csak a nyers gyümölcsöt sziruppal leforrázni és kész. Kipróbált, bevált recept, évek óta így készítem. A szeder érettségétől függően a kapott befőttlé lehet akár mézédes is, nagyon tömény, ilyenkor felhígítjuk vízzel vagy szódával, finom, különleges ital.
A szedret megmossuk, lecsepegtetjük. A jól kimosott (csavaros) üvegeket a 3/4 részéig rakjuk nyers szederrel. Ha egyforma üvegek vannak, akkor elég csak egybe vizet önteni, tele az üveget, majd visszaönteni egy mérőpohárba és a mért decilitert beszorozni az üvegek számával.
Én 3 decis üvegekbe raktam, erre 2,2 dl víz ment. Minden üveghez 2 evőkanálnyi cukornak is adva helyet egy üveghez 2 dl vizet számítottam, amit feltettem főni (a cukorral), és amikor forrt, kimertem az üvegekbe, rá a szederre. Egy kis tartósítószert azért szórtam a gyümölcsre, "biztos, ami biztos".
Csavaros tető rá, majd ment a száraz dunsztba, tehát sok-sok takaró alá.
Ted Maxing 2017.08.02. 13:49:01
Katarzis blog 2017.08.04. 13:30:46