Még valamikor nyáron érte el a családunkat a müzli-láz. Pontosabban csak engem és a gyerekeket és természetesen a házilag készíthető változat.
Akkor kezdtem el kísérletezni, hol ilyen, hol olyan hozzávalókból, készítettem nyersen is, sütve is, müzli-szeletet is, tejhez való keveréket is, hogy jobb legyen, egészségesebb legyen, mint a nagyüzemből származó készítmények, ami eddig is hozzátartozott a mindennapi étkezésünkhöz.
Most a nyersen készíthető müzli receptjét szeretném megosztani veletek. (Aztán majd a többit is.) A zabpehely nyers fogyasztásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, van, akinek természetes, hogy így eszi nap mint nap, mások ódzkodnak tőle, mondván nyersen nem egészséges, mert megterheli a hasnyálmirigyet. Ezért ezt a receptet csak azoknak ajánlom, akik szívesen megeszik a nyers zabpelyhet tartalmazó rágcsálnivalókat is. Azaz nem teljesen nyers ez, mert egy tálban megpirítjuk az egészet, de sütőbe tenni nem kell. Szükségünk lesz viszont egy aprítógépre, legfőképpen a mazsola pépesítése miatt.
Hozzávalók:
20 dkg zabpehely, aminek egy részét helyettesíthetjük kókuszreszelékkel; én aprószeműt tettem bele, de úgy tartják nagyobbal szebb a végeredmény
5 darab puffasztott rizsszelet vagy 50 g puffasztott rizs (a rizsszelet olcsóbb, pedig az már feldolgozottabb termék, nem is értem ezt a "politikát")
3 evőkanál napraforgómag
2 evőkanál tökmag
2 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
10 dkg földimogyoró
10 dkg aszalt gyümölcs (az enyémbe most sárgabarack ment, de savanykásabbal, pl. áfonyával sokkal finomabb)
7 dkg mazsola
1,5 dl méz
Ebből a mennyiségből nekem 30 müzliszelet lesz.
Az elkészítés menete:
A magvakat és a mogyorót egy serpenyőben kicsit pirítsuk meg. (Én a mogyorót a mikróban szoktam.) Vegyünk elő egy olyan tálat, amelyet nem sajnálunk a tűzhelyre tenni. Beleszórjuk a zabpelyhet, napraforgómagot, tökmagot, szezámmagot, lenmagot.
A turmixgépben felaprítjuk először a mogyorót, majd a a puffasztott rizst is, nem lisztessé, csak apróbbra, mint az egész szemek. (Én ezt a mennyiséget 3-szorra tettem bele, milyen furcsa, hogy a gép épp egy ilyen könnyű dologgal nem boldogul, a könnyűsége miatt repkednek a puffasztott szemek, a kések pedig csak forognak azzal a kevéssel, amit sikerült még az elején rabul ejteniük.) Ezeket a száraz anyagokat keverjük jól össze, majd tegyük bele a felaprított aszalt gyümölcsöt is. A barack, az aszalt szilva szeret összevágás után is együtt maradni, hát őket szépen szedjük szét, hadd vonjanak be minden pici kockát egyenként a száraz hozzávalók.
Egy kisebb edényben melegítsük fel a mézet, ha már folyós öntsük a magvas keverékre, tegyük fel gyenge lángra, és melegítsük pár percig, folyamatosan kevergetve. Még ne várjuk tőle, hogy összeálljon. Vegyük le a tűzről, s amíg hűl, aprítsuk fel a gépben a mazsolát. Ne csak apróra, hanem teljesen, egy kicsike massza legyen a turmixgép legalján. Ezt kell a mézes keverékhez még hozzáadni, igyekezni egyenlően eloszlatni mindenhol.
A keverék még mindig inkább hasonlít pergős müzlihez, mint müzliszelethez.
Most vegyünk elő egy tálcát. (Az enyém a képen 31×21 cm-es.) Terítsünk rá sütőpapírt. Öntsük rá az egészet, oszlassuk el egyenletesen, és most jön az állományjavító. Ez pedig mi leszünk egy nagy fakanállal vagy egy teljesen sima felületű klopfolóval. :)
Először jól lenyomkodjuk, majd elkezdjük ütni a tálcán lévő halmazt, mintha húst klopfolnánk. (A hangja is olyan lesz, szerintem a szomszédasszonyom mostanában sokat irigykedik ránk, hogy mi hetente kétszer eszünk rántott húst.)
Amikor úgy látjuk, hogy már nem levegős és a sarokban megemelve, a sütőpapírról egyben válik le, mint egy tortalap, akkor van kész.
Mostmár nincs más dolgunk vele, mint megkérni a gyerekeket vagy megparancsolni magunknak, hogy legyünk még egy kis türelemmel, hogy szépen lehessen szeletelni.
A masszába természetesen rakhatunk más finomságokat is, pl. mogyoró helyett diót vagy kesudiót, ízesítőnek vanília vagy narancs-aromát, fahéjat; ha pedig tudjuk, hogy hamar elfogy, alma- vagy banánpürét is beledolgozhatunk, ekkor kevesebb méz is elegendő hozzá. Akkor is kevesebb méz kell hozzá, ha több a mazsolánk vagy ha az aszalt gyümölcsöt is a mazsolához hasonlóan pépessé aprítjuk, ezek segítik ugyanis, hogy a massza szépen összeálljon mindenféle egészségtelen adalékanyag nélkül is.
Aurora Nemes 2015.10.03. 18:21:57
Katarzis blog 2015.10.03. 18:49:55
Balogh-Palásthy Anna Mária 2017.11.04. 13:12:03
Katarzis blog 2017.11.04. 14:11:18