Ha resztelt máj nálunk a menü, mindig egy kevéssel többet sütök meg, mint amennyit gondolok, hogy el fog fogyni. A maradékból májkrémet készítek, olyan májkrémet, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak.
A bolti sertésmájkrémet is szeretjük, legfeljebb az összetétele miatt szoktuk összevonni a szemöldökünket, pedig tényleg kell hozzá "ez és az", a sertésmáj íze önmagában, töményen fojtós, kesernyés, nem igazán jön be mindenkinek. Ezért ha vízben megfőtt májból készítem, akkor vajjal, tejföllel dúsítom (hígítom :) ), ha viszont a resztelt máj maradékából, akkor a zsíros "adalékanyagok" helyett inkább burgonyapürével turmixolom össze. (Az olaj, szalonna elég zsírossá teszi. )
Úgy lesz teljes a recept, ha leírom az elejétől, a megadott mennyiség pedig már a maradékra vonatkozik.
Hozzávalók:
30 dkg sertésmáj
negyed deciliter olaj (de még jobb, ha kis darabka vaj )
1 közepes fej hagyma
10 dkg füstölt szalonna
1-2 közepes burgonya
só
bors
majoránna
pirospaprika
A nyers májat megmosom, felitatom róla a nedvességet, vékony csíkokra vágom, a hártyáit kidobom. Az olajban megpárolom a kockára vágott hagymát, most nem sütöm meg teljesen, rádobom a májat és gyakori forgatás mellett 8-10 percig pirítom. Néha pici vizet is öntök alá, én nem kockáztatom, hogy nyers maradjon. :) Borssal, majoránnával ízesítem, s mikor kész, akkor szórom meg kevés pirospaprikával és sóval. Ez a resztelt máj, egy önálló étel, amihez mehet köretnek párolt rizs vagy sós burgonya. És valami finom savanyúság. Ha mind elfogy, annak is örülni szoktam, de ha mégsem, akkor sem dobom ki a maradékot.
A szalonnát apró kockára vágom, megolvasztom, ha nem elég zsíros, hogy azonnal olvadjon, ide is öntök egy pici vizet, de semmiképp nem hagyom égni.
1-2 közepes burgonyát sós vízben megfőzök (ha épp nincs az is készen, megfőzve), még melegen pürésítem.
A kihűlt májat és a szalonnát, zsírjával együtt összeturmixolom. Ha már sima, hozzáadom a burgonyapürét is, és ha szükséges, még kevés borsot, majoránnát. (Só ritkán kell, a szalonnából kap eleget.) Az egészet krémesre turmixolom.
Mindig csak keveset készítek, ez a változat nem biztos, hogy sokáig elállna.
Megvan másnapra a tízóraihoz való. :) Egészséges, "hazai"!