Katarzis

Finom házi sertésmájkrém

2015. október 15. - Katarzis blog

Ha resztelt máj nálunk a menü, mindig egy kevéssel többet sütök meg, mint amennyit gondolok, hogy el fog fogyni. A maradékból májkrémet készítek, olyan májkrémet, amit a gyerekek is szívesen fogyasztanak.

 

sertésmájkrém házilag

 A bolti sertésmájkrémet is szeretjük, legfeljebb az összetétele miatt szoktuk összevonni a szemöldökünket, pedig tényleg kell hozzá "ez és az", a sertésmáj íze önmagában, töményen fojtós, kesernyés, nem igazán jön be mindenkinek. Ezért ha vízben megfőtt májból készítem, akkor vajjal, tejföllel dúsítom (hígítom :) ), ha viszont a resztelt máj maradékából, akkor a zsíros "adalékanyagok" helyett inkább burgonyapürével turmixolom össze. (Az olaj, szalonna elég zsírossá teszi. )

Úgy lesz teljes a recept, ha leírom az elejétől, a megadott mennyiség pedig már a maradékra vonatkozik.

 

Hozzávalók:

 

30 dkg sertésmáj

negyed deciliter olaj (de még jobb, ha kis darabka vaj )

1 közepes fej hagyma

10 dkg füstölt szalonna

1-2 közepes burgonya

bors

majoránna

pirospaprika

 

 A nyers májat megmosom, felitatom róla a  nedvességet, vékony csíkokra vágom, a hártyáit kidobom. Az olajban megpárolom a kockára vágott hagymát, most nem sütöm meg teljesen, rádobom a májat és gyakori forgatás mellett 8-10 percig pirítom. Néha pici vizet is öntök alá, én nem kockáztatom, hogy nyers maradjon. :)  Borssal, majoránnával ízesítem, s mikor kész, akkor szórom meg kevés pirospaprikával és sóval. Ez a resztelt máj, egy önálló étel, amihez mehet köretnek párolt rizs vagy sós burgonya. És valami finom savanyúság. Ha mind elfogy, annak is örülni szoktam, de ha mégsem, akkor sem dobom ki a maradékot.

A szalonnát apró kockára vágom, megolvasztom, ha nem elég zsíros, hogy azonnal olvadjon, ide is öntök egy pici vizet, de semmiképp nem hagyom égni.

1-2 közepes burgonyát sós vízben megfőzök (ha épp nincs az is készen, megfőzve), még melegen pürésítem.

A kihűlt májat és a szalonnát, zsírjával együtt összeturmixolom. Ha már sima, hozzáadom a burgonyapürét is, és ha szükséges, még kevés borsot, majoránnát. (Só ritkán kell, a szalonnából kap eleget.) Az egészet krémesre turmixolom.

Mindig csak keveset készítek, ez a változat nem biztos, hogy sokáig elállna.

Megvan másnapra a tízóraihoz való. :)  Egészséges, "hazai"!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása