Hogy mitől "nagy" ez az egyszerű almás sütemény? Nekem elsősorban azért, mert olcsó, másodszor pedig, mert tésztája is, tölteléke is hamarabb, akár előző nap is elkészíthető, s ebéd előtt már csak annyi a dolgom vele, hogy belenyomkodjam a tésztát egy kerek tortaformába, az almát ráhalmozzam és készre süssem.
Mert ez bizony melegen is finom... És hidegen is. Másnapra sem keményedik meg, sőt inkább puhul. (Már ha van rá lehetősége.)
Hozzávalók
(28 cm átmérőjű tortaformához)
A tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
8-10 dkg cukor
1 egész tojás
csipet só
1/3 tasak sütőpor
(reszelt citromhéj)
A töltelékhez:
1-1,3 kg alma (savanykással finomabb)
10 dkg vaj
15 dkg cukor
vanília
Elkészítés
A lisztben elkeverjük a sütőport, elmorzsoljuk a vajat, aztán hozzáadjuk a többi hozzávalót és gyorsan összegyúrjuk. (Meglátjátok, tej és tejföl nélkül is össze fog állni.) Lesz egy cipónk, amit én egy nagyobb vágódeszkán kilapogatok, négy részre szakítom (vágom), aztán a részeket egymásra teszem, összenyomom, és ezt hirtelenjében egymásután mindenféle pihentetés nélkül még kétszer megcsinálom. Ez csak leírva tűnik bonyolultnak, igazából 1-2 perc az egész, a tészta annyira omlós, hogy nyújtófa nélkül is könnyen boldogulunk vele. Arra vigyázzunk, hogy ne gyúrjuk össze-vissza, csak rétegezzük, (mint amikor leveles tésztát készítünk, de ez attól sokkal egyszerűbb :) )
Végül folpackba csomagoljuk az összenyomott halmot és betesszük a hűtőbe. 1 órára, fél napra, egy napra...
Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk és a vajon a cukor felével megpároljuk.
A tésztát egy kivajazott tortaformába nyomkodjuk, szélre kis peremet is csinálunk neki, és előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Ekkor vegyük ki, halmozzuk rá az almát, szórjuk meg a maradék cukorral és 5 percre toljuk vissza.
A ráhintett cukorréteg megolvad, kissé karamellizálódik is, egy nagyon finom, porhanyós tésztájú almás sütit kapunk. (Ha kedvelitek a rácsos süteményeket, ebből a tésztából azt is sodorhattok, ebben az esetben a tésztához való alapanyagokból vegyetek 1/3-dal többet.