Katarzis

Készíts granolát, finom és egészséges reggelit!

2015. október 29. - Katarzis blog

A granolárol még mindig sokan azt hiszik, hogy valami drága és nehezen beszerezhető dolog, pedig azt mi magunk is el tudjuk készíteni egyszerű, minden élelmiszerüzletben kapható alapanyagokból. De miért is kellene ilyet készítenünk és ennünk?

  Bár sokat hallani a gyermekkori elhízásról, vannak szép számmal olyan szülők is, akik inkább hízókúrára fognák a csemetéjüket. A válogatós (és anyuka szerint csontsovány) csöppségek- akik mindenre húzzák a szájukat, csak csipegetnek a rendes ennivalóból, édességet, rágcsát persze messze nem ehetnek annyit, amennyit szeretnének, hiszen a szülő jól tudja, hogy az tápanyagot nem ad, csak még jobban elveszi az étvágyat- alaposan feladják a leckét a szülőknek, hogy mit kellene nekik kitalálni, ami egészséges és szívesen is fogyasztják. (Én az egészséges alatt soha nem nullkalóriás ételeket értek, hanem vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag fehérjét, zsírt és szénhidrátot. Gyerekeknél főleg.)

Mivel én ilyesmi cipőben járok, megpróbálkoztam a granolával.  Müzlit készítettem odahaza.

Teljes siker!

Nemhogy hajlandó megenni, ő maga kéri! Reggelire is. Pedig azelőtt..."nem akarok enni, meghalok, ha ezt meg kell ennem", hát igen, Afrikában is így tiltakoznának a gyerekek, ha szendviccsel, májkrémes kenyérrel, főtt tojással, nutellás kenyérrel kínálnák őket. (Egyedül a gabonapelyhek mentek, úgy ahogy, amikor azt is nem unta éppen.)
Szerencsére a granola nagyon népszerű lett nála. Ő tejjel eszi reggelire, de tehető ez joghurtba vagy valamilyen gyümölcslébe is.

 

granola házilag


Én így készítem:

 

Hozzávalók:

 

50 dkg zabpehely
10 dkg pirított mogyoró vagy dió
2 evőkanál szezámmag
5 dkg napraforgómag
10 dkg mazsola
10 dkg aszalt gyümölcs
10 dkg kókuszzsír vagy vaj
2 dl méz

Legelőször bekapcsolom a sütőt, hadd melegedjen. Egy tálba teszem a zabpelyhet és a magvakat (a mogyorót egy nagyobb vágódeszkán laskanyújtóval összetöröm).

granola házilag

 

A vajat és a mézet megolvasztom és ezekre ráöntöm. Egy tepsibe sütőpapírt teszek, ezen vékony rétegben szétterítem az egyveleget és a sütőbe tolom. 10-15 perc múlva átkavargatom, aztán még sütöm kb. 5 percig. Az aszalt gyümölcsöket (szilvát, barackot) apróbbra vágom, a mazsolát egészben hagyom, ezeket már kihűlés után adom hozzá.

P1010260-300x225.jpg 10 dkg aszalvány-szilva, sárgabarack, vörösáfonya

 

 

Az egészet egy papírdobozba ömlesztem. Egy hétre megvan a finom és egészséges reggelihez való. (Azaz meglenne, ha nem járna rá a család minden tagja, de én-mint minden anya és feleség-örülök, ha esznek. :) )

Persze a granolának nincs szigorú receptje. Mindenki azokkal a hozzávalókkal gazdagítsa, amit amúgy is szeret. A  zabpehely az alap, de olajos magvakból és aszalt gyümölcsökből mindenki rakja a kedvencét. Mehet bele a felsoroltakon kívül kókuszreszelék, mandula, lenmag, tökmag, banánchips is. A kókuszzsír helyett készíthető olíva- vagy repceolajjal, a mézet nád- vagy nyírfacukorral lehet keverni vagy helyettesíteni. Idénygyümölcsöket is adhatunk hozzá frissen, és ha nem kell nagyon odafigyelni a gyermek édességfogyasztására, akkor kandírozott gyümölcsöt is. (Ez még mindig egészségesebb, mint két szelet nápolyi.) A magvakat és aszalványokat ott veszem, ahol mérős is kapható, ritka, hogy gyári csomagolásút választok.

 

Ennyi finomság összeömlesztve, édesen! Nem csoda, hogy mindenki odáig van érte. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az utolsó morzsájáig egészséges, hiszen minden hozzávaló tele van rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása