A legfinomabb mostanában felfedezett süteményem. Különleges omlós tészta, banán vaníliás tejföllel nyakon öntve, az egész pihe-puha tojáshab-takaró alatt. Tökéletesen összeillő rétegek. És azért is érdemel egy jó pontot, hogy hamar elkészíthető és 20-25 perc alatt készre sül.
Hozzávalók
A tésztához:
10 dkg vaj
3 tojássárgája
15 dkg cukor
30 dkg liszt
fél sütőpor
A töltelékhez:
3 banán
2 dl tejföl+ 3 vaníliás cukor vagy 1 evőkanál cukor és vanília-aroma
3 tojásfehérje+10 dkg cukor
Tejfölből a magasabb zsírtartalmút válasszuk és semmiképp ne legyen savanyú.
Elkészítés
A tojássárgáját kikeverjük a cukorral és a vajjal, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Ekkor már inkább gyúrható, mint kavarható, dolgozzuk gyorsan össze és tegyük hideg helyre pár percre.
Kapcsoljuk be a sütőt, vajazzuk ki a sütőformát, a banánt vágjuk fel 1 cm-es karikákra.
A tésztát lapítsuk ki a tenyerünkkel majd nyomkodjuk a formába. Elő is lehet venni a nyújtódeszkát, de szerintem felesleges, mert a massza olyan könnyen alakítható, mint a vizes homok. A szélére én mindig csinálok egy kis peremet, hogy a töltelék ne folyjon le oldalt.
A tésztára rárakjuk a banánt is (nincs elősütés), és öntsük rá a 2 dl édes, vaníliás tejfölt. Oszlassuk el egyenletesen. Mostmár mehet a sütőbe, 15-20 percre.
Addig a tojásfehérjét verjük fel jó keményre, adjuk hozzá a cukrot és verjük még tovább, amíg már nem érezzük a cukorszemcséket a habban.
A már majdnem kész sütire kenjük rá a tojáshabot és toljuk vissza kb. 5 percre a sütőbe. (Nekem kicsit túl barna lett a teteje, de legalább jól megsült, másnap reggelre sem esett össze a hab.)
Nagyon finom sütemény, kihűlve különösen, mintha banánfagyit ennék egy hihetetlenül porhanyós keksszel.
Egész biztos, hogy másfajta gyümölccsel is ki fogom próbálni.
Recept: innen.