Katarzis

Így készíts halvát napraforgómagból!

2015. november 07. - Katarzis blog

Aki már kóstolta a halvát-és ízlett neki-biztosan eljátszadozott a gondolattal, hogy hogyan lehetne ezt odahaza is elkészíteni. Igaz, már az eredetiért sem kell elutazni keletre, nagyobb áruházak polcain biztosan ez is megtalálható, de szezámmagból, napraforgómagból vagy mogyoróból mi magunk is el tudjuk készíteni.

 Én most a napraforgóhalva receptjét szeretném megosztani veletek, mert bármennyire is titokzatosnak gondoljuk első hallásra, az elkészítése nem igényel semmiféle nagy tudományt, sem különleges alapanyagot.

Napraforgó halva házilag

 

Hozzávalók:

 

20 dkg tisztított napraforgómag (nem sózott)

15 dkg liszt

25-30 dkg cukor

1 dl napraforgóolaj

1-1,25 dl víz

pár csepp vanília-aroma

 

Elkészítés

 

Legelőször a vízből és a cukorból főzzünk sűrű szirupot. Kb. 3-4 percig forraljuk, hogy a cukor teljesen elolvadjon. Tegyük oldalra, hadd hűljön.

A napraforgómagot kicsit megpirítjuk majd kihűlve aprítógépben lisztessé őröljük. Ha nincs aprítógép kétszer daráljuk át pl. a húsdarálón. Egyáltalán nem baj, ha nem lesz egészen lisztes, én még szeretem is benne azokat a finom kis darabkákat.

A lisztet egy serpenyőben (csak úgy, szárazon) kissé pirítsuk meg, majd keverjük össze a napraforgó-őrleménnyel. A langyos szirupba csepegtessünk néhány csepp vanília-aromát, és az olajjal együtt öntsük a lisztes elegyhez. Keverjük jól össze az egészet. Egy műanyag edénybe nyomkodjuk jól bele a masszát és ha már hideg, tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy órára. Addigra szeletelhetővé szilárdul, morzsolódni fog, de vizes késsel csinos kis kockákra vágható.

És ne is vágjunk belőle nagy darabokat. Nagyon édes, és egy-két kockacukornyi belőle naponta épp elég, hogy az édesség-igényünket kielégítse. Nem lesz épp olyan, mint az Ukrajnában vásárolható bolti halva, (nem tartalmaz felesleges adalékanyagokat), de mi ezt is nagyon szeretjük. :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Albert Aladar 2015.11.15. 10:25:34

Ok! de főzni nem kell a lisztel?

Katarzis blog 2015.11.15. 11:53:14

Nem, nem, csak a pirított liszt és napraforgómag-őrleményt leönteni a langyos, olajos sziruppal.
süti beállítások módosítása