A gyümölcstortát amolyan cukrászati-alapreceptnek tekintem, mert aki ezt megtanulja, annak csak a képzelete szabhat határt, hogy ezek után hogyan formázza, ízesíti a piskótát és a vaníliás alapkrémet, innentől kezdve többet tud a süteményekről és tortákról, mint gondolná.
A hagyományos gyümölcstorta 4 rétegből épül fel:
piskóta
krém
gyümölcs
tortazselé
tetejére még mehet tejszínhab, de a jó krémes sütinél ez egészen felesleges
Hozzávalók és elkészítés
Tortalap
( 29 cm átmérőjű tortaformához)
3 tojás
1 kanál víz
4 kanál cukor
4 kanál liszt
1/3 sütőpor
1/4 dl olaj
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, a sütőporral elkevert lisztet, végül az evőkanál vízzel felvert tojásfehérje-habot is. Kikent-kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
(Készíthetjük a piskótát a hagyományos módszerrel is, kevergetés nélkül, a felvert tojáshabba rakva a cukrot, a sárgáját, legvégül a lisztet, de nekem ez az olajos piskóta finomabb, és kicsit sem fojtós. Mi vékony lappal szeretjük, de természetesen lehet vastagabbra is, 4 vagy akár 5 tojással.)
Krém:
8 dkg vaj
1 vanília vagy tejszínízű puding 6 evőkanál cukorral, 3 dl tejben megfőzve vagy
főzött krém 3 dl tejből, 3 kanál lisztből, 1 tojásból és 6 evőkanál cukorból, kihűlve vanília-aromával ízesítve
A puding elkészítési módja szerepel a hátoldalán, és tulajdonképpen a krémet is így főzzük. A liszthez hozzáadjuk a tojást és kevés tejet, csomómentesen elkeverjük, (én a cukrot is ekkor szoktam hozzáadagolni, ennek a szemcséi még jobban segítik a simaságot.) Felöntjük a többi tejjel, és ha csomósnak látjuk, akkor átszűrjük főzés előtt, ennyi az egész, ez nem tragédia. Folyamatosan kevergetve főzzük fel, ha besűrűsödött és egyet forr, kikapcsoljuk. Amíg hűl meg-megkevergetjük, hogy ne bőrösödjön be vagy tegyünk rá fóliát, igaz, így lassabban fog kihűlni.
Addig a vajat kihabosítjuk, majd összekeverjük a kihűlt pudinggal vagy főzött krémmel.
Tortazselé
Ezt mindig üzletben vásárolt tortazseléporból készítem. Piros és színtelen is kapható, ha eperrel készítem a tortát, akkor színest veszek, a déligyümölcsökhöz szerintem inkább a színtelen illik. A tasak tartalmát úgy, szárazon 2-3 evőkanál cukorral összekeverem, felöntöm 3 dl vízzel vagy gyümölcslével és folytonos keverés mellett forrástól számított 1 percig főzöm. Hagyom hűlni, néha meg-megkavarom. (De minden tasak hátoldalán pontosan le van írva a felhasználási javaslat.)
Amíg a zselé hűl, a tortalapot lekenjük krémmel és megpakoljuk a gyümölcsökkel. Ha nincs olyan tortaformánk, ami peremet ad a lapnak, hogy ne folyjon le a zselé, akkor rakjunk a gyümölcsökből; én mandarinból szoktam, tavasszal pedig eperből. Ráöntjük a zselét (ha esetleg addigra nagyon megkeményedne, akkor melegítéssel újra folyóssá tehető.)
Tegyük hideg helyre, a zselé nagyon hamar megköt, ha pedig a krém is érkezik kicsit keményedni, nagyon szépen lehet a tortánkat szeletelni.