Már kislánykoromban is nagyon szerettem mindenféle túrós édességet, volt hogy kértem anyut, hogy egyszerűen keverje ki nekem tejföllel és cukorral.
A rajongás később is megmaradt és kiegészült azzal, hogy a túró egy kedvenc alapanyaggá vált, amivel imádok kísérletezgetni.
A most következő túrókrém talán sokatok gyermekkorának ízvilágát varázsolja vissza, gazdagítva és még finomabbá téve egy kis ízében és állagában megbolondított keksszel.
Hozzávalók
(3 pohár kávés és 3 pohár citromos túrókrémhez)
A krémhez:
30 dkg túró
2 dl tejföl
6 dkg vaj
5 evőkanál porcukor
vanília (aroma vagy igazi vagy vaníliás cukor)
A kekszréteghez:
20 dkg édes, omlós keksz
0,5 dl feketekávé
0,5 dl erős limonádé, amit én kevés vízből 1 teáskanál cukorból és citromléből frissen készítettem el
A túrót, tejfölt, vajat, cukrot, vaníliát a turmixgépbe öntjük, és addig keverjük, amíg az egész olyan homogén állagúvá nem válik, mint a joghurt.
Egy tálkába beleöntjük a feketekávét, a kekszet egyenként belemártogatjuk, mindkét oldalát néhány másodpercig benne tartjuk.
A poharak aljára egy réteg krémet öntünk, rátördelünk kevés kekszet és így rétegezzük őket felváltva, amíg tele nem lesznek a poharak. (Egy tiramisu-ízű túrókrémet kapunk.)
A másik 3 pohárba ugyanígy készítjük, csak ott a kekszet a tömény limonádéba mártogatjuk. Ha szeretjük a nagyon citromos dolgokat, citromhéjat is reszelhetünk a túrókrém felébe.
Fogyasztható azonnal, de ha betesszük 1-2 órára a hűtőbe, akkor még finomabb, a krém is egy kicsit visszakeményedik, a keksz is teljesen megpuhul.
A kávésat reszelt csokival, a citromosat gránátalmával díszítettem.