Katarzis

Így készül a tökéletes, puha mézeskalács

2015. december 14. - Katarzis blog

Mézeskalács -sütésben nincs többéves tapasztalatom, de miért is kellene számtalanszor próbálkozni, ha van egy TUTI RECEPT?

Így készül a tökéletes mézeskalács és a tökéletes íróka! (Az "evős" változat, nem a dekorációnak való.) Nem kell pihentetni, nem kell puhítani!  Azonnal díszíthető! Az íróka 5 perc alatt elkészíthető, 15-20 perc alatt megszárad. Bátran ajánlom kezdőknek, időhiánnyal küszködőknek és tésztát gyúrni nemszeretőknek is. :)

 

P1010507-600x450.jpg Nem ér kinevetni! Most díszítettem először mézeskalácsot.

 

 

Hozzávalók

 

65 dkg liszt

20 dkg margarin

20 dkg porcukor 

1 tojás

1,5 dl méz

1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

1 citrom reszelt héja

2 kávéskanál szódabikarbóna

 

Elkészítés

 

Egy tálban lassú tűzön megmelegítjük a margarint, mézet, cukrot, tojást, szódabikarbonát, s mikor elolvadt a margarin, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és belekeverjük a lisztet. Végig kavarható, nem kell kézzel hozzányúlni, de érdemes a fakanállal egy halomra igazítani, hogy ne kelljen később a tál széléről is kapargatni a megszilárdult tésztát.

Addig pihentetjük, amíg kihűl (15-20 perc). Akkor kinyújtjuk 0,4 cm vastagságúra és kiszaggatjuk. A tepsiben ne érjék egymást, mert kicsit nőnek. A sütési ideje a legkényesebb dolog. Nagyon hamar készre sül, 6-8 perc csupán, akkor kell kivenni, amikor úgy gondoljuk, hogy "még kell neki egy kis idő." :) Nagyon puha, később sem sokat keményedik, ha mégis, akkor valószínűleg tovább lett sütve a kelleténél.

 

Íróka készítése

 

1 kisebb tojás fehérje

15 dkg porcukor

1 evőkanál étkezési keményítő

A tojásfehérjét kézi mixerrel fellazítjuk, (nem verjük habbá) és 2 részletben hozzáadjuk a porcukrot. 4-5 percig nagy fordulatszámon verjük, közben a keményítőt is beleszórjuk. Azonnal díszíthetünk vele. Van habzsákom, de az ahhoz való kontúrozón túl nagy a lyuk, ezért én egy simítózáras zacskót használtam díszítéshez. De lehet bármilyen erősebb zacskón picike lyukat vágni. A tálban maradt tojásfehérje elég hamar megszilárdul. Ezért jobb a csíkokat, kontúrokat húzni meg először, a maradékhoz pedig tenni néhány csepp citromlevet és újra felverni. A kitölteni való mintákat ezzel készítsük el, a citromlé állítólag folyékonyabbá teszi a masszát, ami nem vonal, azt jobb ilyennel készíteni. (Igaz, nekem semmit nem rontott az állagán, nem hígította fel, továbbra is tökéletes volt kontúrozni is.)

 

Néhány videót szeretnék még mutatni, ami tanácsokat és ötleteket ad a díszítéshez.

 

mézeskalács díszítése

 

Ennek a hat mézeskalácsnak a dekorálását mutatja be a lenti videó:

 

 

Gombos és hímzett díszt utánzó mézeskalácsot pedig így készíts:

 

Itt különböző egyszerű díszek dekorálását láthatod:

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása