Amikor évekkel ezelőtt recepteket másoltam át anyu sütisfüzetéből, jól lefitymáltam ezt a karamellás lepényt.
–Miféle süti ez? Még cukor sem kell a lapjába!
(Nagyon úgy nézett ki, hogy én ezt bizony nem fogom "menteni.")
–Pedig ez egy igazán finom sütemény!–védte meg anyu–A krémje nagyon édes és különleges, nem is illene hozzá másmilyen tészta.
Azóta már okosodtam, tudom, hogy éppen ezek az egyszerre édes és mégis leheletnyit sós sütik a legfinomabbak, vegyük csak a képviselőfánkot és a mindenféle leveles tésztákat! Egyikbe sem kell egy csipet cukor sem, csak a töltelékekbe.
Ez a karamell lepénynek nevezett sütemény is enyhén sós lapokból készül. A krémje markáns, kávés-karamellás, és olyan finom, hogy önmagában, pohárkrémként is megállja a helyét. Abszolút tojásmentes édesség. De nézzük a teljes receptet!
Hozzávalók
(25×30 cm-es tepsihez)
A tésztához:
35 dkg liszt
10 dkg margarin
3 dl tejföl
pici só
csipet szódabikarbóna
A krémhez:
20 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg vaj
2 dl feketekávé
2 dl tej
Elkészítés
A lisztbe belekeverjük a sót, a szódabikarbónát, elmorzsoljuk benne a margarint és a tejföllel gyorsan összegyúrjuk. 3 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk a lapokat, lapos tepsiben vagy sütőlemezen előmelegített sütőben egész világosra sütjük. (Nem kell pihentetni, de tegyük hidegre a tésztát, ha nincs időnk azonnal nyújtani, sütni.)
A 10 dkg cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a tejjel és a feketekávéval. Feloldódásig forraljuk, ez lehet 3-4 perc is. Ha sok víz elfőne közben, akkor pótoljuk, mielőtt elzárnánk.
A cukor másik felét összekeverjük a liszttel és a vajjal, apránként hozzáöntjük a meleg karamellás tejet és az egészet folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük. Amíg hűl egyszer-egyszer megkeverjük.
Ha minden kihűlt, megtöltjük a lapokat és a sütemény tetejét porcukorral behintjük. Pár órát hagyjuk puhulni, aztán lehet szépen szeletelni.