Fűszeres vajjal töltött omlós csirkemell, ropogós panírba forgatva-ez a kijevi csirkemell.
Szándékosan hagytam ki a meghatározásból a sajtot, mert nagyon sok helyen anélkül készítik, s igazából így áll közelebb az eredeti recepthez. Én személy szerint sajtosan jobban szeretem, de ha nincs odahaza, nem fontos rohanni érte a boltba, mert anélkül is tökéletes, ebben a sültben elsősorban a fűszerek dominálnak.
Hozzávalók
- 2 db csirkemell
- 10 dkg vaj (a fele lehet reszelt sajt)
- apróra vágott petrezselyemzöld
- reszelt szerecsendió
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors
- liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz
- olaj a sütéshez
Elkészítés
Először a tölteléket állítjuk össze. A puha vajba belekeverjük a sót, borsot, az apróra vágott petrezselymet, az áttört fokhagymát és a reszelt szerecsendiót. Fóliába kanalazzuk, hengerré formáljuk és a mélyhűtőbe tesszük, meg kell fagynia. (Hetekig ottmaradhat.)
A húst megmossuk, megtörölgetjük. Lapjában bevágjuk és kihajtjuk, hogy egyenletes vastagságú, nagyobb nyitott szeletet kapjunk. Óvatosan kiklopfoljuk, ha szükséges, akkor tegyük fólia közé. Kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk.
Kivesszük a fagyasztóból a vajat és akkorra darabokat vágunk belőle, hogy a húsra helyezve oldalról is tudjuk beborítani.
Én (ahogy a képen is látható) inkább több kisebb darabot készítek, egyetlen csirkemellből most 5 darab sült. Egyik oldalról is, másik oldalról is feltekertem, ahol találkoztak, ott szétvágtam. A csirkemellről még a klopfolás előtt levágott szelet is kapott egy darabka tölteléket.
Ilyenkor ha nem sietünk, jobb a rudacskákat betenni a fagyasztóba akár egy félórára is, mert sokkal könnyebb boldogulni vele, szépen összeáll, ha nem is fagy át teljesen.
Már csak annyi a dolgunk vele, hogy bepanírozzuk és olajban kisüssük. Ha kétszer mártjuk tojásba és prézlibe, nem kell félni, hogy kifolyik a vaj.
Tálalható krumplipürével, párolt rizzsel vagy bármilyen salátával. :)
Jó étvágyat!