Katarzis

Krémes, az a bizonyos leveles

2016. február 05. - Katarzis blog

Felénk úgy hívják: Leveles krémes. Horváth Ilona Krémes lepénynek nevezi, a cukrászdák pedig egyszerűen Krémesnek.

  Szinte mindenki szereti.

  Szinte mindenkit előbb-utóbb felvilágosít egy jóakaró, hogy ez az imádott sütemény (aminek köszönhetően még csóró diákként is volt lehetőségem, hogy időnként beüljek a cukrászdába), mennyire műanyag és vizes, zselatinból, cukrászhabból meg hasonlókból épül fel. (Igaz vagy sem, én nem tudom.)

 Még ha hisszük is, ez kevés ahhoz, hogy 3 órán keresztül süteményezzünk otthon, ha krémest kívánunk, a folyamat ráadásul egy halom mosatlannal jár. De nekem még a közelben sincs cukrászda, ezért bizony kénytelen vagyok magam megsütni.

Ha van félkész élelmiszer, amit szívesebben veszünk, mint készítünk, a leveles vajastészta egész biztosan az. Tehát a tésztára már nem is lenne gond, hát én kreáltam magamnak (gondot), pár perces plusz munkával abból is gyúrtam "hazait", amit mint "Hamis leveles tészta" találtam itt, de ehhez a sütihez talán még jobb is, mint az eredeti.

Így készül a-cukrászati magasságokkal versenyre kelni nem tudó, helyette teljesen természetes és nagyon finom-Krémes odahaza

 

(a bejegyzés végén elárulom, miért nem sárga a krémem, hiába tojásos, és "lapzárta után" kaptam meg az igazi cukrászati krémes receptjét, az utóiratban ezt is megtalálod :) )

 

Krémes lepény

 

Hozzávalók

 

1 csomag fagyasztott leveles vajastészta

vagy 

odahaza, saját bevált recept alapján készült leveles vajastészta

vagy 

hamis leveles tészta, amit a következőkből gyúrunk össze 2 perc alatt:

30 dkg liszt

22 dkg vaj

2 dl tejföl

csapott mokkáskanál só

Ezzel alig van munka: gyorsan összeállítani hideg hozzávalókból, nyújtani, sütni, ha valami közbejönne, hűtőbe tenni, semmiképp ne hagyjuk meleg helyen állni. (De a hűtőben maradhat akár másnapig is.)

A fent megadott mennyiségből 2 darab 35 ×30 cm-es lapot lehet kinyújtani.

 

Krém

 

Soha semmilyen süteménnyel még nem problémáztam annyit, mint ezzel, pontosabban a krémjével, ami valahol a lelke is, hiszen a lapja csak azt a célt szolgálja szinte, mint fagylaltnak az ostyatölcsér.

Sokféleképpen próbáltam, először is Horváth Ilona receptje szerint, ezzel nagyon finom lett, de kinézetre még jóindulattal sem tudtam a cukrászatihoz hasonlónak nevezni. Próbáltam tejszínhabbal, zselatint is belecsempészve, ez teljes kudarc volt, de szerintem csak azért, mert ragaszkodtam az igazi tejszínhez, Hulalával állt volna, mint a cövek.

Végül adtam neki még egy esélyt és kipróbáltam a legkevésbé szimpatikus receptet, persze jól átírtam az arányokat a saját elképzeléseim szerint, de a munkamenet folyamatát igyekeztem betartani.

6 dl tej

8 evőkanál cukor

4 evőkanál liszt

1 vaníliarúd kikapart belseje

4 tojás

A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját elkevertem a liszttel és 1,5 dl tejjel. A többi tejet feltettem forrni a cukor felével és a vaníliával egy nagyobb fazékba. A fehérjét addig habbá vertem a maradék cukorral, oldalra tettem. A felforrt tejet ráöntöttem a lisztes tojássárgájára, simára kevertem, majd visszatettem a tűzhelyre és besűrítettem. Egyet forrt, (elvileg nem is forrhatna), levettem, és beleforgattam a tojáshabot. A fazekat visszatettem a tűzre és fakanálforgató mozdulatokkal segítettem, hogy a gyenge gőz a krém minden részét átjárja. Ez 1-2 percig tartott. Felkészültem, hogy teljesen összetörik a hab , folyós lesz és önthetem ki az egészet, de épp ellenkezőleg, megkeményedett és kicsit hűlve a lapra tudtam tenni anélkül, hogy szétfolyt volna. Egy jó tartású krémet kaptam, anélkül, hogy zselatint tettem volna bele.

A másik lapot felkockáztam, úgy raktam a krémre, így vágáskor nem nyomódik össze. Tetejét beporcukroztam.

 

Konklúzió és még néhány fontos apróság:

 

Volt két maradék tojásfehérjém (nagyon friss, pár órával előtte lett megtörve), ezt belecsempésztem a tojáshabba, ehhez is számoltam 1-1 kanál cukrot, és valószínűleg ezért olyan halvány a krémem.

A 4 tojásból (+2 tojásfehérjéből) 10 darab krémes lett, én így is laposnak találom a cukrászatihoz képest, vajon mennyi tojás kellene, hogy minden szelet olyan magas legyen, mint a képeken?

A hamis leveles tészta tökéletes ehhez a sütihez, de nem vagyok biztos benne, hogy másféle leveles süteményekhez is fel lehet ezt a receptet használni.

Ha van sok maradék tojásfehérje, ugyanez a krém elkészíthető pudingból is, akkor a lisztet el lehet hagyni, tojássárgájából elég 1-2 vagy -ahogyan több receptben is olvastam-még annyi se.

Ha tej helyett vízzel főzöm vagy pudingot teszek a liszt helyett, vagy csalok egy kis színezővel, valószínűleg szép sárga lenne a krém, de ez natúrban (kukoricával etetett háztáji tyúk tojásából!) bizony ilyen sápadt!

De nagyon finom, és nincs benne semmi dekorelem. :)

Krémes lepény

 

Utóirat: szeretném kiegészíteni a bejegyzést az igazi cukrászdai krémes krémjének a receptjével (egy kedves hölgy árulta el nekem facebook-hozzászólásban):

1 liter vizet felteszünk forrni. 5 csomag vaníliás pudingot /20 dkg/ 14 dkg cukorral, 2 dl vízzel kikeverjük, majd a forrásban lévő vízbe belefőzzük. Nagy lábas legyen mert sok lesz a krém.
10 db tojás fehérjét  20 dkg cukorral keményre verünk, és azonnal a forró pudingba keverünk többszöri kis adagban.
Még olyan forrón a lapra kenjük. A másik lapot felkockázva rakjuk a tetejére.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása