Katarzis

Narancsos-diós pohárkrém

2016. február 14. - Katarzis blog

A pohárkrém nálunk általában úgy készül, hogy hirtelen kívánunk valami nyalánkságot, aztán összedobjuk abból, amit találunk itthon.

Narancsos-diós pohárkrém

 

 Alap, hogy legyen benne valami gyümölcs, egész kevés szárazanyag és természetesen a krém, amitől elvárjuk, hogy ne legyen túl édes, se "csak puding"-os, de nagyon drága se (ritka, hogy csak úgy álljon a hűtőben mascarpone vagy valamilyen habtejszín, várva a sorsát).

 A következő krém bármilyen pohárkrém alapjául szolgálhat.

 

Hozzávalók:

 

3 kanál liszt

4 kanál cukor

4 dl tej

1 tojás

vanília-aroma

2 dl tejföl

5 dkg vaj

A lisztet csomómentesen elkeverjük a tojással, tejjel, cukorral, vaníliával és sűrűre főzzük. Természetesen lehet pudinggal helyettesíteni-akár úgy is, hogy krémnek főzzük (tehát cukorral, tejjel és 1 tojással a gyári pudingport)-de nem sok különbség van, ha épp nincs otthon, ez a főzött krém tökéletesen pótolja.

Kihűtjük, közben néhányszor megkevergetjük, hogy ne bőrösödjön be. A vajat kézi mixerrel összedolgozzuk a tejföllel, majd a kihűlt krémet is hozzáadagoljuk és az egészet simára kikavarjuk.

 

Narancsos-diós pohárkrém

 

(4 adaghoz)

 

a fent említett krém

2 közepes narancs (mandarinnal is nagyon finom)

15 dkg babapiskóta vagy omlós keksz, ami lehet darált is

darált dió

A narancsról teljesen vágjuk le a héját, ne maradjon rajta fehér rész. Daraboljuk fel ne túl kicsi kockákra. A poharak aljára teszünk 1 kanál krémet, rá a diót, arra pedig a kekszdarabokat. (A darált kekszet eleve összekeverem a dióval, ezt szórom rá a krémre.) Erre rakom rá a narancsot. A keksz a narancs levét szépen felszívja és megpuhul. Ismét krém, ismét keksz, dió, narancs, krém, végül egy kis díszítés: darált dió, csokiforgács.

Menjen 1-2 órára a hűtőbe, aztán már lehet is fogyasztani.  Ha nincs időnk ennyit várni, akkor a kekszet mártsuk bele finom szörpbe, mert nem fog azonnal megpuhulni. Más lédús gyümölccsel is elkészíthető.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása