Sehol nem olvastam törvénybe foglalva, hogy a mézes vagy gyömbéres sütiket (és a csillagformájúakat) csak adventi időszakban szabad készíteni. (Karácsony óta nálunk már kétszer sült mézeskalács!)
Most gyömbéres csillagokat készítettem, ami leheletnyi csípőssége ellenére is felkerült a Kicsilány "kedvenc"-listájára és azt hiszem decemberig még néhányszor el lesz készítve, ha nem is épp ebben az alakzatban.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt gyömbér
csipet fehér bors
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
8 dkg cukor (+2 evőkanál a díszítéshez)
12 dkg vaj
10 dkg méz
Elkészítés
A szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük a liszttel, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot és összegyúrjuk a mézzel. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kristálycukorral meghintjük, kicsit belenyomkodjuk a tenyerünkkel vagy a sodrófát gyengéden átnyomjuk rajta és csillagokat szúrunk ki belőle.
A tepsibe nem kell egymástól távol rakni, nem igazán nőnek, persze azért úgy pakoljuk, hogy ne is érjék egymást.
A sütésével nagyon vigyázzunk, pár perc csak és még nagyon puha, amikor kik kell vennünk.
Bármilyen kis adagnak tűnik, ebből a mennyiségből 50 darab csillag és 25 darab szívecske lett. (Igen, a végén már csaltam, mert nem akartam a végtelenségig cukrozni az újra és újra összegyúrt részeket, és szívecskével szaggatni szinte anyagveszteség nélkül lehet. :) )
Még gyorsabb, ha a tésztából golyókat formálunk és a kezünkkel vagy egy pohár aljával kicsit kilapítjuk, így nagyon hamar kisüthető ez az adag, nem kell újra és újra összegyúrni, szaggatni a kimaradt részeket. :)