Azt hiszem, ez a legkrémesebb, leghabosabb sütemény, amit valaha ismertem.
Narancsos, mazsolás, kissé rumos ízvilág, ha ezek bejönnek neked egy tortában, akkor érdemes kipróbálni ezt a szeletes változatot is, mert nincs vele annyi munka, mint egy kerek torta kidíszítésével, és ha van egy nagyobb tepsink, elég egyetlen lapot megsütni, középen elvágni és máris lesz egy nem túl nagy, de jó magas süteményünk, ami egy hétvégére épp elég a családnak.
Hozzávalók:
2 sárga piskótalap a bevált recepted alapján
vagy
az én bevált receptem alapján
( egyetlen nagy lapot sütöttem -40× 33 cm-es tepsiben- és kétfelé vágtam középen)
- 6 tojás
- 2 kanál víz
- 1/4 dl olaj
- 8 kanál cukor
- 8 kanál liszt
- 1 sütőpor
Krém:
- 1 vaníliapuding
- 3 dl tej
- 3 kanál cukor
- egy marék mazsola
- pár csepp rumaroma
- 1 púpos teáskanál zselatin
- fél narancs leve és reszelt héja
- 0,5 l habtejszín
- 1 habfixáló
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vizet, az olajat, aztán a sütőporos lisztet, legvégül pedig a tojáshabot is beleforgatjuk. Sütjük, kihűtjük.
A pudingport megfőzzük a tejjel, cukorral, kihűlésig meg-megkevergetjük.
A mazsolát kevés vízben 1-2 percig főzzük, jól lecsepegtetjük.
A zselatint beáztatjuk, majd szinte forráspontig hevítjük, hogy feloldódjon, de forrnia nem szabad!
A habtejszínt keményre felverjük a habfixálóval, két részre osztjuk. Az egyik felébe apránként beledolgozzuk a pudingot, belereszeljük a narancs héját és belenyomjuk a levét. Szűrőn keresztül hozzáadjuk a langyos zselatinos vizet, legvégül belekeverjük a mazsolát és a rumaromát is.
A krém felét rákenjük az egyik tortalapra, beborítjuk a másikkal, majd a maradék krémet erre kenjük. A tejszínhab megmaradt felét ráhalmozzuk a sütemény tetejére, mehet simán vagy csíkozhatjuk, de akár habrózsákat is nyomhatunk belőle, hogy dekoratívabb legyen.