Voltak kételyeim a mascarpone otthoni készítését illetően, hogy nem lesz olyan finom, olyan állagú, mint a bolti, de gondoltam, egy próbát megér, mivelhogy semmiféle különleges alapanyag nem kell hozzá, csak tejszín, citrom és egy sűrű szövésű textília, és ezek nekem épp kéznél is voltak.
Igazi, szarvasmarhából származó tejjel készítettem :) , és ha nem vacakolok annyit, szigorúan "télen fejt tej" lett volna (a wikipédia szerint az igazi mascarpone ebből készült). De talán ez a pár nap nem számít, sőt szerintem jelentősége se nagyon van, lehet csak a csepegtetés miatt volt fontos, hogy hideg helyen legyen, ne savanyodjon meg azalatt a fél nap alatt. Nekünk ehhez már ott a hűtőszekrény, akkor is, ha kánikula van odakint.
2 liter frissen fejt tejet tettem a hűtőbe, néhány óra alatt feladta a színét (fölét). Ezt óvatosan lekanalaztam, lett 2,5 dl tejszínem, a mascarponéhoz csak erre van szükség, a megmaradt sovány tejet lehet másra felhasználni. Ha nincs ilyen házitejszín, akkor a bolti magas zsírtartalmú igazi tejszínből (habtejszín) is tökéletes lesz. Ebből a a mennyiségből nekem 12 dkg finom, krémes mascarponém lett, amit igyekszek jövés-menés közben nem kicsipegetni a hűtőből, hogy valami finom pohárkrémet készítsek belőle, amit majd veletek is megosztok. Nézzük részletesen az elkészítés menetét.
Hozzávalók
3 dl tejszín (igazi, nem növényi alapú, nem ultrapasztőrözött!)
3 kanál szűrt citromlé
sűrű szövésű anyag
egy edény, amibe majd lecsepeg
A tejszínt forráspontig melegítjük (max. 90 °-ig, nekem nincs hőmérőm, ezért mielőtt forrt, kikapcsoltam.) Belekeverjük a pár kanál citromlevet és félretesszük, hadd hűljön szoba-hőmérsékletűre. Ekkor az anyagot rátesszük a fazékra (rá is lehet kötni, ha kisebb, hogy ne csússzon bele). A kissé megsűrűsödött tejszínt ráöntjük, és hagyjuk hideg helyen 6-7 órát csöpögni. Természetesen fel is lógathatjuk, ha van hová, akkor alá tegyük az edényt, hogy a felesleges folyadék abba csepegjen.
Hogy ezt anyagi szempontból megéri-e készíteni, nem vagyok biztos benne. Munka szinte semmi nincs vele, de az igazi habtejszín sem egy olcsóság. Ha viszont valaki teljes tejet használ, aminek a színét használat előtt visszakeveri a tejbe, és az gyakorlatilag "elveszlik", annak mindenképp megéri ily módon varázsolni belőle inkább egy kis házi mascarponét. Különösen ha valami miatt fontos, hogy teljesen adalékanyag- és tartósítószermentes élelmiszereket fogyasszon.