Katarzis

Ropogós chips házilag

2016. május 02. - Katarzis blog

Hogy a levegőért is fizetni kell, azt már mindenki tapasztalta, aki valaha is vásárolt chipset. Különösen a kis csomagolású a "nagy meglepetés", persze értem én, hogy pénzbe kerül a csomagolóanyag, nagykernek, kiskernek is élnie kell és tulajdonképpen nem is szép dolog, hogy mérgelődök valami miatt, ami nélkül fényesen el lehet éldegélni és a megvásárlására sem kötelez senki.

  De miért is kellene lemondani róla, ha szeretjük? Burgonya, olaj, ilyen-olyan fűszer van minden konyhában, nagy chips-gyártó tudomány sem kell hozzá, egy kevés idő... az igen, különösen ha nem 1-2 darab krumpliból készül, merthogy ha egyszemélyesnél nagyobb a család, akkor bizony érdemes 70-80 dkg-ot is meghámozni. (Én most annyiból készítettem, 5-szörre sült meg, persze nem csak ennyi lett, mint itt a képen... 3-szor ennyi.)

chips házilag

Hozzávalók:

  • 70 dkg burgonya
  • 0,5 l olaj
  • konyhai papírtörlő bőségesen
  • tetszés szerinti fűszerek, fokhagymás-tejfölös mártogatós, ketchup

Elkészítés

  • a krumplit hámozzuk meg (igyekezzünk egyforma nagyságúakat választani, hogy majd egyformán süljenek)
  • uborka szeletelőn vagy káposztagyalun szeleteljük vékonyra
  • mossuk meg, több léből is, amíg szinte kristálytiszta nem lesz a víz, amit leöntünk róla (hogy ehhez egyszer kell mosnunk vagy ötször, az a burgonya fajtájától függ, én most 4-szer mostam át)
  • terítsünk le egy tiszta konyharuhát, és öntsük a felére a nedves szirmokat, a konyharuha másik felét hajtsuk rá, hogy felülről is felitassuk róluk a vizet (csak 1-2 sütésre valót, a többi maradjon vízben, hogy ne barnuljon.)
  • közben forrósítsuk meg az olajat
  • egy szelet burgonyával ellenőrizhetjük: ha belelógatjuk és azonnal sütni kezdi, akkor mehet, kezdődhet a chips-sütés
  • ne zúdítsunk egyszerre sokat bele, én egyenként raktam, de nem csak annyit, amennyi szabadon úszott az olajban, egymástól távol, hanem épp kétszer annyit. Kitapasztaltam, ha nagyon keveset teszek, az csak idő- és energiapazarlás, mert 1-2 perc múlva a szirmok sokkal kisebbek, mint amikor az olajba tettem, tehát kényelmesen elfér az először soknak hitt adag is. (De ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia.) Az mindenképp fontos, hogy ne tapadjanak össze, szedjük szét, ha ragaszkodnak egymáshoz.
  • 3-4 perc alatt elkészül egy sütés. Ha már a szirmok közepe sem puha, szűrőkanállal szedjük a papírtörlővel kibélelt tálba, majd onnan át egy tisztába
  • az olajos papírt cseréljük, ha szükséges
  • fűszerezzük kedvünk szerint

Jó étvágyat!

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja lesz. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

Készítsd magad hónap!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása