Katarzis

Így készül a joghurtos krémsajt

2016. május 06. - Katarzis blog

Egy krémsajt recept, ami évek óta le van írva a füzetemben, csak annyiból áll, hogy csöpögtessük le a tejfölt. Egy régi szakácskönyv (Nagyanyáink receptjei) szerint előtte sót, cukrot kell belekeverni, egy éjszakát állni hagyni, lehetőleg szobahőmérsékleten, és csak másnak préselni ki belőle a felesleges savót. Magyar imperiálnak nevezik, ti hallottatok már róla?

Amit viszont most szeretnék megosztani, azt nemrég tanultam, Philadelphia krémsajt házilag, ígéri a videó, de szerintem nevezzük el egyszerűen csak Krémsajtnak, még mindig jobb átlagost várni, aztán felfedezni a készítményben az imádott ízt, mint csalódni, mert mégsem egészen olyan, mint a bolti változat.

 

Így készül a joghurtos krémsajt 1

 

Mutatom az alapreceptet, aztán lehet kísérletezgetni az ízesítésével. Igazán "házi" természetesen csak akkor lesz, ha az alapanyagok is azok, de én most vásárolt termékekből készítettem, legközelebb házi tejföllel, joghurttal is megpróbálom.

 Hozzávalók:

  • 300 g tejföl (min. 20%-os)
  • 280 g natúr joghurt
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 csapott teáskanál só (ha sósra szeretnénk, például kifejezetten szendvicsekhez; de ha sütihez, akkor legfeljebb egy csipet sót tegyünk bele)

 

Elkészítés:

 

A hozzávalókat összekeverjük. Egy edénybe beleállítunk egy szűrőt, abba pedig egy sűrű szövésű textíliát, pl. vászonanyagot. Beleöntjük a tejfölös joghurtot, beborítjuk az anyag lelógó részeivel, letakarjuk egy lapos edénnyel (kisebb tányérral vagy egy csészealjjal), és lesúlyozzuk, pl. egy literes üveg vízzel vagy tele flakonnal.

Így készül a joghurtos krémsajt 2

 

Hűvös helyre tesszük, fél nap alatt lecsöpög, ekkor átszedjük egy tálkába, fűszerezzük (de natúr is nagyon finom), végül egy zárható edényben berakjuk a hűtőbe.

Ízesíthetjük zöldfűszerekkel (petrezselyem, kapor), pritamin paprikával, finomra vágott snidlinggel, fokhagymával, pirospaprikával, őrölt köménymaggal, borssal. Ti milyen ízesítéssel szeretitek a krémsajtokat? 

Joghurtos krémsajt házilag

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

Készítsd magad hónap!

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása