Katarzis

Házi csirkemájkrém

2016. május 10. - Katarzis blog

 Imádom a csirkemájat sülve, főve, de legjobban baconbe betekerve, és úgy megsütve. Nyami!

Erről is lesz szó nemsokára, most valami sokkal egyszerűbb jön: a májkrém. Cifrázhatnám, bonyolíthatnám, de minek? Süsd meg a májat, add hozzá azokat a fűszereket, amit hozzá illőnek érzel, daráld le kétszer vagy botmixerrel pépesítsd, ennyi! Azért leírom a receptemet, mert így önmagában kicsit nehezen kenhető (kemény) lenne, de tényleg nincs sokkal több gond vele, mint ahogy összefoglaltam ebben a mondatban.

 

Csirkemájkrém házilag

 

Hozzávalók:

  • 1 kanál zsír vagy étolaj
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 40 dkg csirkemáj
  • 2 púpos kávéskanál majoranna
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 2-3 cikk fokhagyma
  • só (ízlés szerint)
  • 10 dkg vaj
  • 1 teáskanál méz (meglátod, nem rontja el)

 

Elkészítés:

  • a májat megmossuk, megtisztítjuk 
  • a zsírban megdinszteljük a hagymát, rátesszük az 3-4-felé vágott májat, a borsot, majorannát, fokhagymát is rányomjuk, összepirítjuk
  • ha kész, sózzuk és kicsit kihűtjük
  •  hozzáadjuk a lágy vajat, a mézet és botmixerrel pépesítjük vagy kézi húsdarálón kétszer átdaráljuk
  • kóstoljuk, ha nem elég ízletes, akkor sózzuk, fűszerezzük
  • mehet hozzá még kakukkfű, bazsalikom, kevés mustár, a vaj egy részét helyettesíthetjük szalonnazsírral- a lényeg, hogy az legyen benne, amit szeretünk

  Sokat ne készítsünk, csak amennyi 2-3 nap alatt elfogy. (Ha kevés zsírt felolvasztunk és az üvegbe rakott májkrémre öntjük, gyakorlatilag "szigeteljük" a tetejét, tovább eláll. Én még nem próbáltam, de azért ezt is jó tudni.) Érthető, hogy romlékony, hiszen semmi tartósítószer nincs benne, ahogy sertésbőrke sem (amit amúgy sokan szeretnek; én nem, mert gyerekkoromban az első nyers(perzselt) bőr-kóstolás meglazította az egyik fogamat, napokig fájt). És ebben a májkrémben nincs semmi olyan sem, amit a mondat közepén is nagy E betűvel írunk, és szerencsére még nyomokban sem tartalmaz se szóját, se tojásport, se földimogyorót, és még mókust se! (Ezt vajon hol hallottam? Tényleg nem ugrik be!)   :D

 

A május a Katarzis blog gasztro kategóriájában a házilag készíthető finomságok hónapja. Leginkább olyan élelmiszerek elkészítését mutatom be, amelyeket általában vásárolni szoktuk. Tarts velem, ha te is keresed az olcsóbb megoldásokat, de legfőképpen akkor, ha szeretnél egészségesebben, természetesebben, adalékanyag-mentesen étkezni, hacsak van rá lehetőség.

A képre kattintva jobbnál-jobb házilag készíthető recepteket találsz.

 

Készítsd magad hónap!

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása