Egy egészen különleges, mégis nagyon egyszerű recept, melynek annyi a lényege, hogy a rántott csirkemell szeleteket zsemlemorzsa helyett reszelt sajtba mártjuk, és nem serpenyőben, olajban, hanem egymásra rakva őzgerincformában sütjük meg. Az alapreceptet adom most közre, ami így, ahogy van is nagyon finom, de lehet variálni kedvenc fűszerekkel vagy alapanyagokkal bővíteni (petrezselyemzöld, pritaminpaprika, bacon).
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell
- 25 dkg trappista sajt
- 4-5 tojás
- 4 kanál zsemlemorzsa
- 3 evőkanál liszt
- só
- csipet levesízesítő
- fehér bors (elhagyható, az enyémben sincs)
Elkészítés:
- a csirkemellfilét felszeletelem, kicsit kiklopfolom, vékonyan besózom
- az őzgerincformát alufóliával kibélelem, kizsírozom
- a tojásokat egy nagyobb tányérban villával meglazítom, csipet levesízesítőt adok hozzá
- a sajtot lereszelem
- még két tányért veszek elő, egyet a lisztnek, másikat a prézlinek
- a formába legelőször lisztbe, tojásba, prézlibe mártott hússzeleteket rakok úgy, hogy szépen kibélelje, az oldalakra is jusson, igyekszem a hosszúkásabb szeleteket választani (Ezzel kb. el is fogy a hús fele.)
- a hússzeleteket ezután lisztbe, tojásba, reszelt sajtba mártom, ezeket már lehet rakni hosszában is, a lényeg, hogy sajt és hús szépen rétegesen legyen összerakva (van akinek könnyebb úgy, ha nem mártja bele a reszelt sajtba, csak a tojásos húsra vastagon rászórja, így is lehet, a lényeg, hogy reszelt sajttal zárjunk). Általában még két rétegre elég ez a húsmennyiség.
- ha maradt a tojásból, akkor azzal, (ha nem, akkor még egyet feltörünk és ezzel) az egészet lekenjük
- mehet is a sütőbe, kb. 1 óra alatt készre sül
- melegen lágy az olvadt sajt miatt, a formából szedjük ki, de csak kihűlve szeleteljük
Ígérem, ez a recept senkinek nem fog csalódást okozni.