Katarzis

Málnás boszorkánykrém

2016. június 16. - Katarzis blog

Volt odahaza (otthon, nem itthon :D ) többek között egy olyan receptes könyvünk hogy Nyers ételek. (Ezen az egy helyen találtam meg a neten, csak hogy lássátok, talán nektek is megvan.) Tényleg csak zöldségből, gyümölcsből, magvakból, csírákból meg hasonlókból készíthető ételek voltak benne. Én gyerekként is imádtam olvasni mindent és már akkor kifigyeltem ezt a "nagyon bonyolult receptet", anyu verhette nekem a habot, ahányszor csak megkívántam, emlékszek ribizlivel szerettem a legjobban.

  Aztán valahol azt olvasta, hogy nem szabad nyersen enni a tojásfehérjét, különösen a gyerekeknek veszélyes, mert öl, butít és nyomorba dönt  a vörösvértestekkel csinál valamit, ami nekünk egyáltalán nem jó, én pedig hiába győzködtem, hogy "anyu, ez nem nyers tojásfehérje, hanem felvert hab", a felnőttnek mindig igaza van (akkor is, ha nem), csak annyit tehettem, hogy amikor nem volt senki otthon, titokban csináltam magamnak.

málnás boszorkányhab

 

  Hogy tényleg káros-e a nyers tojásfehérje...én inkább nem guglizok rá, mert még kiderülne, hogy anyu csak unta már a habverést, ezért fantáziálgatott mindenfélét. Kicsit nehéz elhinnem, hogy abszolút tiltólistás, egyébként nem eszünk mi mindennap nyers tojásfehérjét, ha a tojás friss, akkor a maga természetes összetételével-szerintem- nem ártalmas az egészségünkre havonta kétszer. Vagy hetente. Nyáron. 

Mert málna és ribizliszezonban ezt vétek lenne kihagyni!

 

Nyers tojáshab bogyós gyümölcsűekkel

 

(Valami ilyesmi volt a címe. Hogy ezt a nyalánkságot nevezik boszorkánykrémnek, felnőttként hallottam először.)

2 tojásfehérje

2 kanál porcukor

1 marék gyümölcs (málna vagy ribizli)

csipet só

A málnát megmossuk, jól lecsepegtetjük, amennyire csak tudjuk szárazra. (Át lehet passzírozni, de engem soha nem zavart a magja.) A tojásfehérjét felverjük a sóval majdnem teljesen keményre, hozzáadjuk kanalanként a cukrot és ezután verjük még addig, amíg a cukorszemcsék teljesen elolvadnak. Beleforgatjuk a gyümölcsöket, ha szép rózsaszínűre szeretnénk a habot, akkor kicsit törjük össze előtte a szemeket. Kis időre betesszük a fagyasztóba, majd édesden bekanalazzuk. Le is fagyaszthatjuk teljesen, de kinek van ereje azt kivárni? ♥ 

Jó étvágyat! :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása