Nem hittem, hogy valaha megkóstolom a subát, azt még inkább nem, hogy magam is készíteni fogok. Nem az alapanyagok miatt voltak kétségeim, mert abban semmi bizarr nincs (burgonya, sárgarépa, cékla, majonéz, heringfilé), csak ahogyan a reszelt zöldségeket egymásra halmozzák és pár óra alatt a cékla foltosan beszínezi az egészet– az alatta lévő többi zöldséget és a felette lévő majonézt is–az olyan...túl céklás, túl bordó...vagy nem? Legyen az étel szép is, ne csak finom! És nekem a suba először nem volt szimpatikus.
És hogy mi tette mégis azzá? Megkóstoltam! Finom, könnyű, eteti magát!
És lehet ezt gusztusosan is tálalni, például így vagy így.
(De általában véve a kiéheztetés is segíteni szokott, ha valakinek folyamatosan gondja van az ételek esztétikai kinézetével. :D )
Ez pedig itt az én subám. Az én halszeleteim vastag bundaréteg alatt.
A subát általában sózott heringgel készítik, így az igazi, de kolléganőm konzerv sprotnival is kipróbálta (füstölt, fej nélküli halacskák egészben, olajos lében), és szerintem is ez egy ízletesebb változat (és sajnos a kevésbé egészséges, a Nébih már több esetben is a megengedettnél magasabb benzolszármazék-tartalmat talált a sprotni- konzervekben, ezeket természetesen azonnal kivonták a forgalomból...miután észrevették).
Ennek ellenére szerintem érdemes mindkét halféleséggel megkóstolni.
A zöldségeknek eredetileg egyenlő arányban kellene szerepelni ebben az ételben, de akinek túl édes ugyanannyi sárgarépával, mint burgonyával, csalhat is, legyen a burgonyaréteg valamivel vastagabb, mint a sárgarépa és a cékla.
Hozzávalók:
- 5-6 nagyobb, héjában főtt burgonya
- főtt vagy fóliában sült cékla– 2 közepes darab
- 3 nagyobb sárgarépa nyersen meghámozva, egészben főzve
- 50 dkg sózott heringfilé
- só, bors
- 3,5 dl majonéz
- 1,5 dl tejföl
- díszítéshez: 2 főtt tojás, kapor, petrezselyemlevél vagy újhagyma
Elkészítés:
- a zöldségeket megfőzzük-sütjük, meghámozzuk és kihűlve lereszeljük nagy lyukú reszelőn
- a halat kisebb kockákra vágjuk
- a majonézt összekeverjük a tejföllel
- egy nem túl magas, de viszonylag egyenes falú edénybe rétegezzük a hozzávalókat, ha ilyen nincs, akkor egy hosszúkás tálra is púpozhatjuk
- kétféleképpen is rakhatjuk: vagy alulra kerül a hal és rá a zöldségek vagy alul-felül zöldségek és a halszeletek középen pihennek
- én most így rétegeztem: halszeletek, (ide jöhet egy kevés hagyma is), reszelt burgonya, kevés só, őrölt bors, reszelt sárgarépa, reszelt cékla, tejfölös majonéz, tojás (én csak díszítéshez használom, de sokan a sárgarépára is reszelnek)
- a burgonyára és a sárgarépára is lehet tenni egy kevés majonézt, különösen ha formázzuk és szeretnénk, hogy a tányéron se hulljon szét, akkor mindenképp kenegessük meg vele és nyomkodjuk le az egyes rétegeket
- kész is van, de tálalás előtt pár órát hagyjuk állni a hűtőben, akkor lesz az igazi, ha összeérnek az ízek
Jó étvágyat! :D