Katarzis

Suba– halszeletek zöldségtakaró alatt

2016. augusztus 29. - Katarzis blog

Nem hittem, hogy valaha megkóstolom a subát, azt még inkább nem, hogy magam is készíteni fogok. Nem az alapanyagok miatt voltak kétségeim, mert abban semmi bizarr nincs (burgonya, sárgarépa, cékla, majonéz, heringfilé), csak ahogyan a reszelt zöldségeket egymásra halmozzák és pár óra alatt a cékla foltosan beszínezi az egészet– az alatta lévő többi zöldséget és a felette lévő majonézt is–az olyan...túl céklás, túl bordó...vagy nem?  Legyen az étel szép is, ne csak finom! És nekem a suba először nem volt szimpatikus.

   És hogy mi tette mégis azzá? Megkóstoltam! Finom, könnyű, eteti magát!

   És lehet ezt gusztusosan is tálalni, például így  vagy így. 

     (De általában véve a kiéheztetés is segíteni szokott, ha valakinek folyamatosan gondja van az ételek esztétikai kinézetével. :D )

     Ez pedig itt az én subám. Az én halszeleteim vastag bundaréteg alatt.

 

suba recept

 

 A subát általában sózott heringgel készítik, így az igazi, de kolléganőm konzerv sprotnival is kipróbálta (füstölt, fej nélküli halacskák egészben, olajos lében), és szerintem is ez egy ízletesebb változat (és sajnos a kevésbé egészséges, a Nébih már több esetben is a megengedettnél magasabb benzolszármazék-tartalmat talált a sprotni- konzervekben, ezeket természetesen azonnal kivonták a forgalomból...miután észrevették). 

   Ennek ellenére szerintem érdemes mindkét halféleséggel megkóstolni.

 

subához halak

 

    A zöldségeknek eredetileg egyenlő arányban kellene szerepelni ebben az ételben, de akinek túl édes ugyanannyi sárgarépával, mint burgonyával, csalhat is, legyen a burgonyaréteg valamivel vastagabb, mint a sárgarépa és a cékla.

 

Hozzávalók:

  • 5-6 nagyobb, héjában főtt burgonya
  • főtt vagy fóliában sült cékla– 2 közepes darab
  • 3  nagyobb sárgarépa nyersen meghámozva, egészben főzve 
  • 50 dkg sózott heringfilé 
  • só, bors
  • 3,5 dl majonéz
  • 1,5 dl tejföl
  • díszítéshez: 2 főtt tojás, kapor, petrezselyemlevél vagy újhagyma

 

Elkészítés:

  • a zöldségeket megfőzzük-sütjük, meghámozzuk és kihűlve lereszeljük nagy lyukú reszelőn
  • a halat kisebb kockákra vágjuk
  • a majonézt összekeverjük a tejföllel
  • egy nem túl magas, de viszonylag egyenes falú edénybe rétegezzük a hozzávalókat, ha ilyen nincs, akkor egy hosszúkás tálra is púpozhatjuk 
  • kétféleképpen is rakhatjuk: vagy alulra kerül a hal és rá a zöldségek vagy alul-felül zöldségek és a halszeletek középen pihennek 
  • én most így rétegeztem: halszeletek, (ide jöhet egy kevés hagyma is), reszelt burgonya, kevés só, őrölt bors, reszelt sárgarépa, reszelt cékla, tejfölös majonéz, tojás (én csak díszítéshez használom, de sokan a sárgarépára is reszelnek) 
  •  a burgonyára és a sárgarépára is lehet tenni egy kevés majonézt, különösen ha formázzuk és szeretnénk, hogy a tányéron se hulljon szét, akkor mindenképp kenegessük meg vele és nyomkodjuk le az egyes rétegeket
  • kész is van, de tálalás előtt pár órát hagyjuk állni a hűtőben, akkor lesz az igazi, ha összeérnek az ízek

 

Jó étvágyat! :D 

 

suba recept

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása