Nem vagyok egy nagy popcorn-rajongó, ha választanom kell, inkább egy szeletke csoki, mint egy nagy vödör pattogatott kukorica (a sajtossal például ki tudnak kergetni a világból).
A karamellás pattogatott kukorica esetén egész más a helyzet, annak van íze, persze tudom, hogy ez a kis plusz egészségesebbé nem teszi az amúgy antioxidánsokban egészen gazdag rágcsát, de ha édes kell, akkor édes kell, punktum.
Hozzávalók:
- 100 g kipattogatott kukorica, lehet sós vagy vajas ízesítésű popcorn is
- 8 dkg cukor
- 2 evőkanál víz
- pár csepp citromlé
- 6 dkg vaj
- fél kávéskanálnyi szódabikarbóna
Elkészítés:
A kipattogtatott kukoricát tegyük egy nagyobb tálba, amiben majd könnyedén és gyorsan össze tudjuk keverni a rácsurgatott karamellel.
A cukrot összekeverjük a vízzel és a citromlével és megpirítjuk. Ez kb. 3-4 perc, eleinte úgy néz ki, hogy nehezen akar barnulni, aztán pár másodperc alatt már meg is ég, szóval ne hagyjuk ott. Amikor már több mint aranysárga, de még egyáltalán nem barna, gyorsan adjuk hozzá a vajat, ha az elolvad, akkor kapcsoljuk ki, aztán megy bele a szódabikarbóna, ettől hirtelen megnő a térfogata, felhabosodik, így öntsük rá a kukoricára és gyors mozdulatokkal keverjük, hogy minden darabkára jusson valamennyi karamella, (azt azért ne várjuk, hogy teljesen bevonja, szerintem úgy émelygősen édes is lenne). Én ezután egy tálcára öntöm, nem szedem szét egyenként, de kissé kilapítom a halmazt, hogy ne egyetlen nagy tömbbe álljon össze az egész. Bár enélkül sem fog összekeményedni, szét lehet szedni, hiszen a pattogatott kukorica is könnyen törik és "ez a karamell sem az a karamell", amibe beletörik az ember foga.
Az egész finoman ropogós lesz, élvezhető, szeretnivaló .
Jó étvágyat!
A dobozok nyomtatható sablonját a Design is Yay oldalon találtam.
Mihályné Maglay 2016.10.19. 13:49:25
Katarzis blog 2016.10.19. 18:17:32
Mihályné Maglay 2016.10.19. 18:53:40