Katarzis

Karamellás pattogatott kukorica

2016. október 15. - Katarzis blog

Nem vagyok egy nagy popcorn-rajongó, ha választanom kell, inkább egy szeletke csoki, mint egy nagy vödör pattogatott kukorica (a sajtossal például ki tudnak kergetni a világból). 

A karamellás pattogatott kukorica esetén egész más a helyzet, annak van íze, persze tudom, hogy ez a kis plusz egészségesebbé nem teszi az amúgy antioxidánsokban egészen gazdag rágcsát, de ha édes kell, akkor édes kell, punktum.

 

Karamellás popcorn

Hozzávalók:

  • 100 g kipattogatott kukorica, lehet sós vagy vajas ízesítésű popcorn is 
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • pár csepp citromlé
  • 6 dkg vaj
  • fél kávéskanálnyi szódabikarbóna

Elkészítés:

 

A kipattogtatott kukoricát tegyük egy nagyobb tálba, amiben majd könnyedén és gyorsan össze tudjuk keverni a rácsurgatott karamellel.

A cukrot összekeverjük a vízzel és a citromlével és megpirítjuk. Ez kb. 3-4 perc, eleinte úgy néz ki, hogy nehezen akar barnulni, aztán pár másodperc alatt már meg is ég, szóval ne hagyjuk ott. Amikor már több mint aranysárga, de még egyáltalán nem barna, gyorsan adjuk hozzá a vajat, ha az elolvad, akkor kapcsoljuk ki, aztán megy bele a szódabikarbóna, ettől hirtelen megnő a térfogata, felhabosodik, így öntsük rá a kukoricára és gyors mozdulatokkal keverjük, hogy minden darabkára jusson valamennyi karamella, (azt azért ne várjuk, hogy teljesen bevonja, szerintem úgy émelygősen édes is lenne). Én ezután egy tálcára öntöm, nem szedem szét egyenként, de kissé kilapítom a halmazt, hogy ne egyetlen nagy tömbbe álljon össze az egész. Bár enélkül sem fog összekeményedni, szét lehet szedni, hiszen a pattogatott kukorica is könnyen törik és "ez a karamell sem az a karamell", amibe beletörik az ember foga.

Az egész finoman ropogós lesz, élvezhető, szeretnivaló .

Jó étvágyat!

 

A dobozok nyomtatható sablonját a Design is Yay oldalon találtam.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihályné Maglay 2016.10.19. 13:49:25

Nagyon finom lett,bár az elején rafinált volt az íze,de aztán megettük mindet.Köszönjük az ötletet,máskor is megcsináljuk. :-)

Katarzis blog 2016.10.19. 18:17:32

Örülök, ha ízlett. :) Miért volt rafinált? Az édes-sós egyszerre szokatlan vagy sok szódabikarbóna ment bele? Mert akkor olyan pezsgősen csípős az egész (az első nekem olyan lett, aztán rájöttem, hogy kevesebb is megpezsegteti, és úgy legalább egyáltalán nem is érezhető.)

Mihályné Maglay 2016.10.19. 18:53:40

Tényleg lehet a szódabikarbóna ízt éreztük szokatlannak.Majd a legközelebb én is kevesebbet teszek bele.:-)
süti beállítások módosítása