Katarzis

Gasztroajándék-granola nyomtatható recepttel

2016. december 02. - Katarzis blog

Régebben azt hittem, hogy zabpelyhet csak azok esznek, akiknek valami diéta miatt nagyon muszáj... illetve azok, akik önszántukból extra egészségesen akarnak táplálkozni és emiatt bevállalják a kevésbé ízletes fogásokat is. Kíváncsiskodva a változatosabb ételek felé, rájöttem, hogy a zabpehely igenis lehet finom, csak tovább kell lépni a "natúr zabpehely joghurttal vagy tejjel" kombóknál.

  A granola egyik összetevőjévé válni.... na az a legjobb dolog, ami a zabpehellyel történhet! Aztán lehet belőle finom reggeli joghurttal, egészséges, vitamindús rágcsa vagy akár gasztroajándék is, például egy szép csatos üvegben, mellékelt színes recepttel (2 kinyomtathatót a bejegyzés végén is találsz) vagy anélkül... szerintem még a fenyő alatt is megállja a helyét.

 

Granola mint gasztroajándék

 

Én egy 7,5 dl-es üveget vásároltam, abba a lentebb megadott mennyiségből készült granolának épp a  fele fért bele.

 

Készítsd el, ígérem, nem fogod megbánni, nálunk férj és gyerekek (gyerekek barátnői) is szeretik!

 

Hozzávalók:

 

  • 3 bögre nagyszemű zabpehely
  • 1 bögre olajos mag (pl. 4 kanál pirított mogyoró és dió, 3 kanál napraforgómag, 2-2 kanál kókuszreszelék és szezámmag, 1 kanál lenmag)
  • 1 bögre aszalt gyümölcs (áfonya, barack, szilva és mazsola)
  • 1 dl méz
  • 0,5 dl étolaj vagy kókuszzsír 
  • csipet só
  • fél mokkáskanál fahéj és/vagy pár csepp vaníliaaroma (elhagyható)

 

Elkészítés: 

 

    Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, a magvakat, sót, és fahéjat. A mézet -ha szükséges-kissé meglangyosítjuk, hozzákeverjük az olajat és ráöntjük az egyvelegre. Jól összekeverjük. Egy tepsibe sütőpapírt terítünk, erre szépen eloszlatjuk, sütőbe toljuk és sütjük 10-15 percig, közben egyszer-kétszer átkavarjuk. Csak addig süssük, amíg elveszíti a natúr színét és olyan nem lesz, mint a pirított földimogyoró! Kihűlve keverjük hozzá az aszalt gyümölcsöket.

 

   Mehet egy szép csatos üvegbe vagy egy egyszerűbe, amit feldíszítünk bármilyen karácsonyi dekorelemmel, és ha tudjuk, hogy az ajándékozott nem riad vissza a sütés-főzéstől, akkor a receptet is mellékelhetjük akár kézzel írva, akár kinyomtatva.

  Ezen a nyomtatható recepten már a 0,75 dl-nyi üveghez szükséges mennyiségek szerepelnek. 

Nyomtatható granola-recept1

 

Ha pedig így megírva jobban tetszik neked, akkor ezt mentsd le a gépedre és ki tudod nyomtatni.

 

Nyomtathato granola-recept 2

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása