Katarzis

Sikerül megfejtened ezeket a trükkös feladványokat?

2017. április 27. - Katarzis blog

Szeretitek a fejtörőket? Nem a nagyon matematikai, logikai rejtvényekre gondolok most, hanem az olyan elbeszélős feladványokra, aminek a megfejtése mindig egy homlokra csapással jár együtt: "tényleg, óh, hát ez ilyen egyszerű!"

light-bulb-1042480_1280-600x397.jpg

 

   Gyerekkorom egyik kedvenc feladványára akartam rágooglizni nemrég, (az itt a legelső), csak aztán jobbnál jobbakat találtam, amiket meg kellett oldani (nem mindegyiket sikerült), ezekből hoztam most néhányat, remélem van kedvetek egy kis agytornához.

 

  1. A sejk haldoklik. Hívatja két fiát, hogy elmondja nekik, hogy a kincseit egy közeli oázisban rejtette el. Úgy rendelkezett, hogy fiai azonnal induljanak el, s akinek a tevéje később ér az oázisba, azé legyen az egész vagyon. Útra keltek. Egyik lassabban poroszkál, mint a másik, többet táboroznak, mint haladnak, már-már közelebb állnak az éhen- és szomjan haláshoz, mint az örökséghez. Találkoznak az úton egy bölccsel, aki nem érti a viselkedésüket, de érdeklődésére elpanaszolják, hogy milyen értelmetlen versenyre kényszerítette őket az apjuk a vagyonért. A bölcs nem sokat gondolkodott, egyetlen mondatot súgott csak a fülükbe, mire mindketten felugrottak a várakozó tevékre, s kegyetlen iramban elvágtattak az oázis felé, hagy elnyerjék a kincseket. Mit tanácsolt a bölcs a testvéreknek?


 

  2. Cowboy berohan az ivóba, és elgyötört hangon egy pohár vizet kér. A kocsmáros előrántja a pisztolyát, a cowboy feje mellett a plafonba lő kettőt, éppen csak hogy agyon nem lövi. A cowboy megköszöni és anélkül, hogy újra vizet kérne vagy magyarázatot, búcsúzik és megy tovább a dolgára. Miért viselkedett ilyen furcsán ez a két ember? 

 


 

   3. Három egyetemista hóvihar miatt nem jut haza, félúton egy szállodai szobában kell aludniuk. Nincs sok pénzük. A szállodatulajdonos 30 aranyat kér egy éjszakára. Kifizetik előre.

  A szállodatulajdonos éjjel belegondol, hogy ő is volt egyetemista, milyen kevés pénze volt akkor, ezért reggel a londinerrel visszaküld az egyetemistáknak 5 aranyat.

   A londiner úgy gondolja, hogy a diákok úgysem tudják, hogy mennyit küldött vissza a főnöke, elrak hát 2 aranyat és minden diáknak visszaad 1-1 aranyat.

     Így a diákok fejenként 9 aranyat fizettek (3×9=27), két arany a londinernél van, az együtt 29. Hova lett 1 arany a 30-ból? 


 

   4. A rablólovag elfogta egy előkelő lány édesapját. A lány a lovag várának udvarán könyörgött, hogy eressze szabadon az apját. A lovag lehajolt a földre és két kavicsot tett egy bőrzacskóba. Azt mondta, hogy ha a lány a fehéret húzza  közülük, akkor szabadon engedi az apját, ha a feketét, akkor az örökre a rabja marad.

   Igen ám, de a lány meglátta, hogy a rablólovag titokban két fekete! kavicsot tett a zacskóba. 

   Mit lehet ilyenkor tenni?


 

   5. Egy névtelen telefonhívásra reagálva a rendőrség rajtaütésszerűen behatol egy házba, hogy letartóztassa egy gyilkosság gyanúsítottját. Nem tudják, hogyan néz ki a gyanúsított, de tudják, hogy a neve John és épp abban a házban tartózkodik. Ahogy beérnek, látják hogy a házban egy tűzoltó, egy autószerelő, egy kamionsofőr és egy építőmunkás éppen pókereznek. Anélkül hogy bárki bármit kommunikálna, rögtön letartóztatják a tűzoltót. Honnan tudták azonnal, hogy ki az ő emberük?

 


 

   Végül pedig egy viccesebb feladvány, ehhez már egy kis színes fantázia is szükséges! :)

  6. Egyedül vagy a sivatagban, csak egy alma van nálad, és megtámad egy vérszomjas oroszlán.

Hogyan menekülhetsz meg?

 

A megoldásokat kicsit lentebb megtalálod.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

  1. Cseréljenek tevét! Hiszen az apa kikötése ennyi volt: akinek a tevéje később ér az oázisba, így vágtatnak a cél felé a testvérük tevéjével, hogy a sajátjuk később érjen be.
  2. Égett a kalapja, a kocsmáros lelőtte a fejéről.
  3. "Hova lett 1 arany a 30-ból?" A kérdés félrevezető. A diákok nem 9 aranyat fizettek, hanem 10-et, visszakaptak 3-at, (persze, az ő szempontjukból így olyan, mintha 9-9-et fizettek volna, de nem ez történt), kettőt megtartott a londiner. A fogadósnál nem 27 arany volt, csak 25! A fennmaradó ötből 3 a diákoknál van, 2 a londinernél. 
  4. Kiveszi az egyik kavicsot és eldobja, mert annyira aggódik, hogy nem merte megnézni. Így muszáj megnézniük, hogy mi maradt. Hát persze, hogy a fekete.  Akkor ő csak a fehéret húzhatta. A rabló vagy elfogadja, hogy a lány a fehér kavicsot húzta, vagy bevallja, hogy bizony csalt.  
  5. Ő volt bent az egyetlen férfi.
  6. Eldobod az almát, az alma nem esik messzire a fájától, felmászol a fára. Ezzel már lóvá is tetted az oroszlánt, felpattansz a lóra és hazavágtatsz.  :D

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása