Régen volt "a kávé" és lehetett kérni cukorral vagy anélkül, ma pedig nem győzzük kapkodni a fejünket, ha beülünk valahová és a kávélapról kell választani.
Te tudod miből állnak a különböző kávéspecialitások? Tedd próbára a tudásodat ezzel a játékos teszttel! A bejegyzés végén pedig megtalálod az idegen kifejezések magyarázatát is.
Játék indítása
És akkor nézzük, mit takarnak az idegen kifejezések!
Ristretto-mindössze 20-25 ml, de nagyon erős feketekávé, egészen finomra darált kávéból elkészítve
Lungo- kétszeres mennyiségű vízzel készült, gyengébb eszpresszó
Latte macchiato-négyszer annyi habosított tej a pohárban, erre rá egy eszpresszó, ami ideális esetben a tej és a tejhab között foglal helyett
Con panna-egyszerűen csak tejszínhabbal díszítik az eszpresszó tetejét
Freddo-tört jégre öntött eszpresszó vagy kapucsínó
Shakerato- egy adag eszpresszót cukorral és jégkockával alaposan összeráznak és koktélpohárban szervírozzák
Frappuccino- az eszpresszót cukorral és folyékony tejszínnel jól összekeverik, lehűtik, és üvegpoharakba, jégkockákra öntik
Mocha-eszpresszó, 30-50 ml csokoládészirupra, forró tejjel, tetején tejszínhabbal
Coffee latte-1/3 eszpresszó, 2/3 gőzölt tej, kb. 1 cm vastag tejhabbal a tetején
Bicerin-forró kakaóra öntik az eszpresszót, azt megszórják fahéjjal, és végül lassan- hogy a rétegek megmaradjanak -az egészet felöntik tejhabbal
Coretto-az eszpresszóba valamilyen alkoholt, pl. brandyt vagy grappát öntenek
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.