A tiramisut sokan a desszertek királynőjének tartjuk, mégis van vele 2 aprócska problémánk: legfontosabb hozzávalója, az igazi mascarpone... finom és könnyű, csak épp nem egy olcsóság; a másik "nemszeretjük" része pedig a nyers tojás, amit sokan próbálnak is– nagyon ügyesen–tejszínhabbal helyettesíteni. De ha valamiért az sincs kéznél, van egy ennél is egyszerűbb és olcsóbb megoldás. (Igazából már annyi változata van ennek az édességnek, hogy nagyítóval kell keresni az eredetit.)
"Heti hamis" sorozatom második szereplője tehát a tiramisu.
Hozzávalók:
- kb. 200 g babapiskóta
- 2 dl feketekévé
- 4,5-5 dl tejből és 5 evőkanál cukorból készült készült vaníliapuding
- 2 dl tejföl (édes, savómentes legyen, ha híg, érdemes sűrű anyagon lecsepegtetni)
- cukrozatlan kakaópor
- pár csepp mandulalikőr (elhagyható vagy rummal is helyettesíthető, de mi szeretjük benne)
- 1 teáskanál zselatin
Elkészítés:
- a kávét lefőzzük, kihűtjük
- a puding készülhet tasakos főzős pudingporból; készülhet kukoricakeményítőből és helyettesíthető egyszerű vaníliás főzött krémmel is
- a zselatint kevés tejben megduzzasztjuk, meglangyosítjuk, majd belekeverjük a forró pudingba (illetve fajtától függ, a tasakon mindig ott van, hogyan kell használni)
- ha a puding kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt
- a kávét egy olyan edénybe, tányérba öntjük, melyben kényelmesen tudjuk mártogatni a piskótát, hozzáadjuk a rumot vagy a likőrt
- az edény alját kirakjuk (egy pillanatra) kávéba mártott babapiskótával
- leöntjük a krém felével
- ismét mártott piskóta jön, aztán a krém másik része
- fél napra hidegre tesszük
- tálalás előtt szoktam vastagon leszórni kakaóporral (ha hamarabb szórom, akkor átázik)
- ha türelmesek vagyunk, igazán szépen szeletelhető (nem mindig szoktuk kivárni...vagyis soha... :D )
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.