Katarzis

Tavaszi zöldségleves hamis májgombóccal

2017. május 16. - Katarzis blog

 Mint minden feleség és anyuka, igyekszek a családom számára a legfinomabb és legegészségesebb ételeket varázsolni a megterített asztalra. Nem használunk különleges alapanyagokat, de-hacsak lehet-kerüljük a feldolgozott készítményeket, töltelékárukat, fűszerpótlókat, tasakokban és kockákba besűrített ételalapokat. Mégis van időnként az a helyzet, amikor nem nagyon van más választás, vagy ilyet eszünk, vagy éhen maradunk. 

  A most következő levesféleség igazából hazai cucc, nem műleves. Nem porból, nem kockából készül, hanem a legfinomabb zsenge zöldségekből, van benne mégis némi hamisítás:  a belevaló májgombócot nem csirkemájból, hanem egyszerű konzerves májkrémből kevertem be.  

 

  Ahogy ígértem is, május-június mindegyik hetében lesz egy nap, amikor ismert ételeket készítek a megszokottól kicsit eltérően, ez lesz a Heti hamis. Most a májgombóc van soron (gyerekeknek ez még jobban bejön, mint az igazi :D ), további hamisságok receptjeit pedig ide kattintva találod. 

 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés étolaj
  • kávéskanál pirospaprika
  • só, őrölt bors
  • leveszöldség (2 szál sárgarépa, 1 fehérrépa, pici karalábé, zeller, csokor petrezselyemzöld)
  • 1 marék zöldborsó
  • 2-3 szem burgonya (ha laktatósra akarjuk)
  • kevés levestészta (ha még laktatósabbra akarjuk)

 

Májgombóchoz: 

  • 1 kis doboz májkrém (konzerv)
  • 2 evőkanál prézli
  • 1 tojás
  • kevés só, bors 
  • nagyon finomra vágott teáskanálnyi petrezselyemzöld
  • csipet majoranna
  • kevés pirított vöröshagyma

 

Elkészítés

  • a finom kockára vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd valamennyit kilopunk belőle a májgombóchoz
  • a többit meghintjük pirospaprikával, és gyorsan felöntjük kevés vízzel, hogy a paprika meg ne égjen 
  • az apróra vágott leveszöldségeket és a borsót fedő alatt puhára pároljuk benne, majd felöntjük az egészet 2-2,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk
  • amíg felfő, a májkrémet összekeverjük a prézlivel, a tojással és a fűszerekkel
  • a felforrt levesbe a kockára vágott burgonyát és a petrezselyemzöldet is belerakjuk és szükség esetén még ízesítjük
  • mikor már minden szinte kész, a tojásos-prézlis májkrémből kanállal, nedves kézzel kis gombócokat formázunk s a gyengén fövő levesbe belerakjuk, de óvatosan (ne is kevergessük, amíg nem jön a felszínére)
  • a kész leveshez a legvégén adjuk hozzá a levestésztát (ha bolti, külön vízben főzöm ki)

 

 Jó étvágyat! 

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása