Mint minden feleség és anyuka, igyekszek a családom számára a legfinomabb és legegészségesebb ételeket varázsolni a megterített asztalra. Nem használunk különleges alapanyagokat, de-hacsak lehet-kerüljük a feldolgozott készítményeket, töltelékárukat, fűszerpótlókat, tasakokban és kockákba besűrített ételalapokat. Mégis van időnként az a helyzet, amikor nem nagyon van más választás, vagy ilyet eszünk, vagy éhen maradunk.
A most következő levesféleség igazából hazai cucc, nem műleves. Nem porból, nem kockából készül, hanem a legfinomabb zsenge zöldségekből, van benne mégis némi hamisítás: a belevaló májgombócot nem csirkemájból, hanem egyszerű konzerves májkrémből kevertem be.
Ahogy ígértem is, május-június mindegyik hetében lesz egy nap, amikor ismert ételeket készítek a megszokottól kicsit eltérően, ez lesz a Heti hamis. Most a májgombóc van soron (gyerekeknek ez még jobban bejön, mint az igazi :D ), további hamisságok receptjeit pedig ide kattintva találod.
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- kevés étolaj
- kávéskanál pirospaprika
- só, őrölt bors
- leveszöldség (2 szál sárgarépa, 1 fehérrépa, pici karalábé, zeller, csokor petrezselyemzöld)
- 1 marék zöldborsó
- 2-3 szem burgonya (ha laktatósra akarjuk)
- kevés levestészta (ha még laktatósabbra akarjuk)
Májgombóchoz:
- 1 kis doboz májkrém (konzerv)
- 2 evőkanál prézli
- 1 tojás
- kevés só, bors
- nagyon finomra vágott teáskanálnyi petrezselyemzöld
- csipet majoranna
- kevés pirított vöröshagyma
Elkészítés
- a finom kockára vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd valamennyit kilopunk belőle a májgombóchoz
- a többit meghintjük pirospaprikával, és gyorsan felöntjük kevés vízzel, hogy a paprika meg ne égjen
- az apróra vágott leveszöldségeket és a borsót fedő alatt puhára pároljuk benne, majd felöntjük az egészet 2-2,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk
- amíg felfő, a májkrémet összekeverjük a prézlivel, a tojással és a fűszerekkel
- a felforrt levesbe a kockára vágott burgonyát és a petrezselyemzöldet is belerakjuk és szükség esetén még ízesítjük
- mikor már minden szinte kész, a tojásos-prézlis májkrémből kanállal, nedves kézzel kis gombócokat formázunk s a gyengén fövő levesbe belerakjuk, de óvatosan (ne is kevergessük, amíg nem jön a felszínére)
- a kész leveshez a legvégén adjuk hozzá a levestésztát (ha bolti, külön vízben főzöm ki)
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.