A kapros túrós lepény bizony nem az a sütemény, amit mindenki feltétel nélkül imád. Nálunk a kaporral önmagában is ki lehet kergetni a világból a gyerekeket és a férjet is, az pedig, hogy egy általában édesre ízesített alapanyaghoz adjuk hozzá, teljességgel nonszensz számukra. Így ezt a pitét egyes-egyedül én szeretem a családban, de annyira elvetemülten, hogy nekem édesen és sósan is jöhet.
Hozzávalók:
(30×30 cm-es tepsihez)
Tésztához
- 30 dkg liszt
- 10 margarin
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 tojás
- csipet só
Töltelékhez:
- fél kg túró
- 1 dl tejföl
- 15 dkg főtt, áttört burgonya
- 1 csokor kapor
- 2 kávéskanál só
- aki édesen szereti+ 2 evőkanál cukor, vanília, esetleg még reszelt citromhéj (és én ilyenkor mindig teszek hozzá 1 evőkanál grízt is, hiszen a cukor levet fog engedni)
Elkészítés:
- a tejet meglangyosítjuk egy kávéskanálnyi cukorral, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk
- addig a margarint elmorzsoljuk a lisztben, cukrot, sót is hozzáadjuk
- az élesztős tejjel, és a tojással közepes lágy tésztát dagasztunk
- liszttel meghintjük, konyharuhával letakarjuk, kétszeresére kelesztjük
- amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a túrót összekeverjük az áttört krumplival, tejföllel, sóval, finomra vágott kaporral (ha édesen szeretjük, akkor a cukorral, grízzel, vaníliával is)
- a tepsit sütőpapírral kibéleljük, a megkelt tésztát elterítjük benne, majd a tölteléket is ráhalmozzuk, kanállal kisimítjuk
- egy felvert tojással lekenjük és előmelegített sütőben sütjük (tűpróba helyett én itt egyszerűen megvágom a sarkát, és oldalról lesem meg, hogy megsült-e a tészta (a túrós töltelék melegen szinte kifolyik, sületlennek tűnik, de ha kihűl, ilyen szépen lehet majd szeletelni, mint az enyémet)
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához. .