20 perc alatt összedobható könnyű nyári étel. Tészta is, saláta is. Ha akarjuk lehet teljesen vega, de kevés sonkával akár húsos étellé is variálható.
Hozzávalók:
- 200 g száraztészta (penne)
- 15 dkg uborka
- 25 dkg paradicsom magház nélkül ( ehhez kell kb. 40 dkg egész paradicsom)
- 1 fej lilahagyma
- 10-10 szem zöld és fekete olajbogyó
- kb 0,7 dl olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, őrölt feketebors
- teáskanál bazsalikom
- fél citrom
- 10 dkg fetasajt
- 10 dkg pulykasonka (ha valaki ragaszkodik hozzá, az enyémben nincs)
Elkészítés:
- feltesszük főni a vizet a tésztának
- kis tálkában összekeverjük az olívaolajat a sóval, borssal, összevágott vagy szárított bazsalikommal, zúzott fokhagymával
- felaprítjuk a zöldségeket: a paradicsomot magházrészét késsel vagy kanállal kikanyarítjuk (azt megeszem :D ), a többit és az uborkát is legfeljebb penne-nagyságú csíkokra vágjuk; hagymát félbe, aztán vékonyra karikázzuk, ha szükséges, azt is negyedeljük; olajbogyókat kétfelé vágjuk
- a zöldségekre ráfacsarjuk a fél citrom levét, összekeverjük
- az enyhén sós vízben kifőzzük a tésztát (al dente, véletlenül se lágyítsuk el), leöblítjük, az öntettel összekeverjük
- ha teljesen kihűlt, hozzáforgatjuk a zöldségeket (és ilyenkor adjuk hozzá a csíkokra vágott sonkát is)
- azonnal is fogyasztható, hűtőbe is tehetjük, csak ne sok időre, hadd maradjanak ropogósak a zöldségek
- én tálaláskor adom csak hozzá a kockákra vágott feta sajtot (mert halálom, ahogyan összeken mindent :D ), ha nincs, akkor egyszerű trappistát is lehet ráreszelni, de ilyenkor sózzuk is meg kicsit a zöldségeket, hiszen az nincs olyan sós, minta feta)
Jó étvágyat! :)
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.
Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.