Gyorsan (maximum 50 perc alatt) elkészíthető, legalább kétfogásos vacsorákat (vagy ebédeket) tesztelek, ha kedvetek van, tartsatok velem. :)
Ma tökfőzelék készült csibefasírttal, desszertnek pedig egy olcsó és pillanatok alatt bekavarható gyümölcsös lepény, ezúttal sárgabarackkal. Az 50 percre itt teljes egészében szükség volt és ebben nincs benne a bevásárlás (esetleg barackszedés), fagyasztott hús kiolvasztása, ledarálása. Szerintem még így is nagyszerű, hogy ennyi idő alatt gyakorlatilag háromféle étel elkészült, egy olyan menü, amiben minden van: hús, tojás és tejtermékek (tehát fehérje és zsír), szénhidrát, zöldség, gyümölcs.
Tökfőzelék hozzávalói:
- 80 dkg spárgatök
- 1 fej vöröshagyma
- kevés étolaj
- kávéskanál pirospaprika
- só, csipet őrölt feketebors
- 3 dl víz
- 3 dl tejföl
- 1 dl tej
- 2 kanál liszt
- egy nagy csokor zöld kapor
Csibefasírt hozzávalói:
(16 csinos csibegolyó lesz belőle)
- 30 dkg darált vagy apróra vagdalt csirkemellfilé (ez nálam általában a maradék, amit például előző nap szeleteléskor levagdosok és egyúttal le is darálom, általában akkorra már tudom, mire fogom felhasználni)
- 1 szikkadt zsömle (ha nincs, 2-3 napos kenyérszeletek is megteszik)
- 1 tojás
- 2 cikk fokhagyma
- kevés finomra vágott vöröshagyma
- só, őrölt feketebors
- apróra vágott petrezselyemzöld (ez most kimarad, hadd domináljon ebben a fogásban a friss kapor íze)
Barackos lepény hozzávalói:
(ez 32×30 cm-es tepsihez való adag)
- 3 tojás
- 15 dkg margarin
- 30 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2,25 dl tej
- 37 dkg liszt
- csapott kávéskanálnyi szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 60 dkg sárgabarack
A sütivel kezdünk, hiszen neki kell a legtöbb időt eltöltenie a sütőben.
Ilyen lesz a végeredmény (rakhattam volna bele több barackot is, de újdonság volt és megettük. :D )
A barackokat megmossuk. Mixerrel 1-2 perc alatt simára keverjük az egész tojásokat a cukorral és a margarinnal, aztán fakanállal a tejet és a szódabikarbónával elkevert lisztet is beledolgozzuk. Egy egészen híg, folyós tésztát kapunk. Az én sütőm nagyon hamar melegszik, csak ekkor kapcsolom be, elég neki az a pár perc, amíg a tepsibe sütőpapírt teszek, a masszát beleöntöm és a félbevágott, kimagozott barackot a tészta tetejére rakom (belesüllyed, de oda se neki). Betoljuk a sütőbe, 25 percig erre nincs gondunk.
Erről a sütiről itt írtam részletesen, akkor befőtt szilvával készült:
Gyümölcsös lepény a rohanós napokra
Jöhet a főfogás elkészítése.
A főzelékhez a hagymát felkockázzuk, egy keveset félreteszünk belőle a fasírthoz, a többit kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a következő másodpercben már öntjük is fel a vízzel és rakjuk bele a legyalult tököt. Sózzuk, borsozzuk, kb. 15 perc alatt puhára is fő. Nézegessünk rá, el ne fője a vizet, mert akkor leég.
A fasírthoz a zsemlét egy pillanatra vízbe mártjuk, kicsavarjuk és összekeverjük a darált hússal, egész tojással, fűszerekkel, hagymával, zúzott fokhagymával. Közben már forrósítjuk is az olajat és kicsi gombócokat formázunk nedves kézzel. Mire a fasírtok az olajba kerülnek, már a süteményre illetve a tökre is érdemes ránézni. A sütinek tűpróba, ha az kész, ki is kapcsolhatjuk.
Fordítsuk meg az olajban a fasírtokat (amennyiben serpenyőben sülnek.)
Ha a tök megpuhult (kevés lé is legyen rajta), adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, hintsük meg liszttel, keverjük vele simára, majd öntsük rá előbb a tejfölt, aztán amennyiben sűrűnek találjuk, a tejet is. Egyet forr, a tökfőzelék is kész.
A csibefasírtokat is kiszedhetjük mostmár.
Nincs más dolgunk csak teríteni, tálalni és a barackos süti tetejét meghinteni porcukorral.
50 perc alatt minden elkészült.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.
Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához.
Szürti János 2017.07.06. 08:29:16
Katarzis blog 2017.07.06. 11:26:10