Katarzis

Dunakanyar-a látvány, amivel nem lehet betelni

2017. július 13. - Katarzis blog

Két évvel ezelőtt húztam ki a képzeletbeli bakancslistámról Visegrádot. Teljesítve! Imádtam akkor minden percét a kirándulásnak, a Fellegvárat, a sétát a Duna-parton, a barátságos kis szállásunkat.

 

 visegrad1.jpg

visegrad3.jpg

visegrad2.jpg

visegrad4.jpg

 

   A hétvégét most ismét Pesten tölthettem a családommal és úgy döntöttünk egy baráti házaspárral, hogy vasárnapra keresünk valami programot a közelben. Nem szervezett programot, műsorokkal, tömeggel, inkább valami kellemes kikapcsolódásra vágytunk a természet lágy ölén. Előbb a Velencei-tóra gondoltunk, de a kicsilány is csak fintorgott az ötletre és bennem is rúgkapált egy rossz emlék Velencéről még diákkoromból, amikor az osztálykiránduláson úgy összemartak a szúnyogok, hogy a lábamon nem volt csípésmentes négyzetcentiméter (május közepén volt ez és akkor még csak főszezonban irtották a kis piszkosokat; nem tudom, változott-e a helyzet azóta).

   Egy hang most is azt duruzsolta, hogy Visegrádra akarok menni. Még mit nem! Amikor annyi hely van még, amit nem láttál!-replikázta a tudatosabb énem. Ezért esett végül Dobogókőre a választás... Visszafelé meg jövünk Visegrádnak, át a hegységen, Esztergom felé kerülve, arra még úgysem járt egyikőnk sem. (Javíthatatlanul engedékeny vagyok időnként önmagamhoz. :D )

  Annak, aki nem Budapesten él már az is egy élmény, hogy Érd felől indulva-autópályamatrica hiányában-Budán, a Duna-parton kocsikázhat végig. (Vasárnap délben a forgalom is gyér volt, haladni is szépen lehetett.) Szentendrénél kellett Pilisszentkereszt felé kanyarodni, onnantól meredek hegyoldalakon visz fel az út Dobogókőre. Nem nagyon volt forgalom arrafelé, de a helyszínen már nem panaszkodhattunk, hogy egyedül vagyunk. Sőt, még "földiekkel" is találkoztunk, távol az otthontól 400 km-re milyen jól tud az ilyen esni. 

 

dobogoko7.jpg Micsoda látvány!!!

 

   Bő egy órát nézelődtünk, aztán indultunk tovább.

   Hogy milyen út vitt aztán Dobogókőtől Esztergomig, azt elmesélni nem lehet, azt látni kell! Maga a zöld szín egy teljesen más árnyalatában mutatkozik meg, mint ahogyan eddig megismertük. Gyönyörű, csodálatos az erdő, minden oldalról körülvesz, átölel szinte, de tériszonnyal élők jobban teszik, ha nem tekintgetnek lefelé a lejtős oldalon. Nem annyira veszélyes útszakasz ez, hiszen buszjárat is visz arra, de nekem azért szokatlan, hogy 20 percen keresztül kanyargós szerpentineken kocsikáztat valaki, akinek esze ágában sincs félni a volánnál és félelmetesen laza még egy ilyen útvonalon is.

 

   Visegrádra megérkezve lentről is lehet persze látni, hogy honnan jön és hová megy a folyó, de ha már ott vagyunk, vétek lett volna nem felmenni a Fellegvárba.  

 A Dunakanyar onnan fentről.... azt nem lehet elégszer látni, nem lehet megunni. "Tudták ezek a régiek, hová kell építkezni!"-mondta a barátunk, amikor a vár legmagasabb pontjára érve körbenézett. 

 

   A Visegrádi várba 1700 forint a teljes árú felnőtt belépő, a kedvezményes diák és nyugdíjas jegy 850 forint. Ezzel az összes kiállításra (vadászati, fegyvertörténeti, szent korona kiállítás stb) és a Panoptikumba is be lehet menni. 6 éves kor alatt, 70 éves kor felett ingyenes a belépés. 1400 forintért is lehet jegyet venni, ha valaki csak a kinti látványért szeretné bejárni a várat. Minden hónap utolsó vasárnapján pedig a családok látogathatnak el ide ingyenesen. (A budapesti múzeumok ingyenes családi napjait erre az oldalra kattintva nézheted át.) A parkolás személygépkocsival 300 ft/óra a Fellegvár előtti parkolóban. 

 

 Ilyeneket láthatunk az udvaron:

visegrad7.jpg

visegrad5.jpg

visegrad6.jpg

 

 

A Panoptikum és a színes kiállítások még inkább betekintést engednek a várnép akkori életébe.

visegrad_panoptikum1.jpg

visegrad_panoptikum10.jpg

visegrad_panoptikum11.jpg

visegrad_panoptikum12.jpg

visegrad_panoptikum13.jpg

visegrad_panoptikum14.jpg

visegrad_panoptikum15.jpg

visegrad_panoptikum2.jpg

visegrad_panoptikum3.jpg

visegrad_panoptikum4.jpg

visegrad_panoptikum5.jpg

visegrad_panoptikum6.jpg

visegrad_panoptikum7.jpg

visegrad_panoptikum8.jpg

visegrad_panoptikum9.jpg

   Az egész kirándulásban egyetlen aprócska folt volt, a szó minden értelmében, ugyanis összeszedtem egy kullancsot, amit csak másnap reggel vett észre a férjem a combomon, hátul. (Előző nap az unokaöcsém nyakába fúrta be magát egy aprócska példány, pedig ők csak a játszótéren voltak és ki sem vette húgom a babkocsiból a gyereket. Nem is gondoltam, hogy Pest környékén ilyen nagy a kullancsinvázió.)

  Azt hiszem, legalább kétévente ellenőriznem kell a Dunát, hogy jól veszi-e be a kanyart és legközelebb a Prédikálószékből szeretném megtekinteni. Az útvonalat már ki is kerestem, Dobogókőről érdemes indulni a piros háromszöggel jelölt turistaúton, 5 km gyaloglás csupán, és ilyen látványban lehet részünk. Egyszer mindenkinek látnia kell ezt is! (Katt a képre a nagyításhoz.)

kép

 

    Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is.

    Ha követni szeretnél és még több érdekes és hasznos dologról olvasni, csatlakozz a Katarzis Facebook oldalához

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása