Húsmentes napok kitűnő fogása lehet ez az egyszerű, mégis minden jóval beborított, csőben sült karfiolos egytálétel. Ha pedig valamelyik családtagnak így túl vega, mehet számára a hőálló tál egyik felébe valami jófajta sonka vagy pirított csirkemell.
Hozzávalók:
- 60 dkg karfiol (egy több mint 1 kg-os karfiolnak a felét használtam fel erre)
- 10 dkg vaj
- 2 egész tojás
- 2 dl tejföl
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 10 dkg reszelt sajt
- só, őrölt bors, esetleg csipet levesízesítő
Elkészítés:
- a karfiolt enyhén sós vagy levesízesítős vízben roppanósra főzzük
- egy laposabb hőálló tálat kivajazzuk, lehintjük 1 kanál zsemlemorzsával
- a karfiolrózsákat besorakoztatjuk az edénybe nem szorosan (amelyik nagy, azt kétfelé is vesszük), lehintjük kevés őrölt borssal
- a vajat meglangyosítjuk, a felét elkeverjük a tojással, tejföllel, pici sóval és a karfiolt leöntjük ezzel a keverékkel
- előbb reszelt sajttal, aztán a megmaradt prézlivel vastagon megszórjuk, végül meglocsoljuk a maradék vajjal (nekem fagyos volt, ráreszeltem :D )
- nem kell befedni, előmelegített sütőben kb. 1 órát sütjük
Jó étvágyat!