Jéghideg és szinte 100% gyümölcs. Üdít, hűsít, szomjat olt. Nem is ismerek olyat, aki ellen tudna állni a granitának ebben a kánikulában, kicsik-nagyok imádják.
Az elkészítése is pofonegyszerű, miért adnánk akkor sok pénzt mesterséges aromákkal és színezékekkel teli jégkásákért, ha otthon színtiszta gyümölcsből készíthetünk azoknál még finomabbat is.
Hozzávalók:
- 75 dkg tiszta, magmentes dinnyehús (szeletelés közben egyszerűen kiszedegetjük a magokat, de ha jól tudom kapható már teljesen mag nélküli dinnye is)
- 2-3 evőkanál cukor (ha nagyon édes a dinnye, akkor még ennyi sem kell)
- fél citrom leve és lereszelt héja
- 0,5 dl víz
- díszítéshez citromfű vagy mentalevél
Elkészítés:
- a vízből, reszelt citromhéjból és cukorból szirupot főzünk (1-2 percig forraljuk, szinte csak amíg a cukor elolvad)
- a dinnyehúst összeturmixoljuk
- a kihűlt szirupba belenyomjuk a citrom levét is, majd egy szűrőn keresztül az egészet a dinnyeléhez öntjük, jól elverjük
- egy szögletes műanyag edényben a fagyasztóba tesszük és óránként átkevergetjük
- ha már fagyos, egy kanállal véssük le az összes kását és így, "fellazítva" tegyük vissza a fagyasztóba, ebből már bárki könnyen ki tud venni egy adagot.
A megadott mennyiségből majdnem 1 liter jégkása lett.
Jó hűsölést! :) ♥