Jól megérett körték árválkodtak a gyümölcskosárban és mint derült égből a villám jött az elhatározás: én ebből crumble-t fogok készíteni. Régebben azt hittem, hogy a morzsasütiknél az alaposan meggyúrt tésztát kell ráreszelni a gyümölcsre, holott itt szó sincs se gyúrásról, se reszelésről, tényleg csak morzsolunk pár mozdulattal. Gyümölcs a tepsibe, rá a vajas morzsa, egy 5 perces munka körülbelül, a sütése kicsit hosszadalmasabb (fél óra), de legalább melegen is befalható. :D
Hozzávalók:
(egy 18×28 cm-es ovális edényben sütöttem)
- 60 dkg körte
- fél citrom leve
- 10 dkg liszt
- 2-3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál zabpehely
- 7 dkg kemény, hideg vaj
- fél kávéskanál fahéj (más körtéhez illő fűszer is mehet, pl. szegfűszeg, nálunk ezt sajnos csak a forralt borba szabad tenni és esetleg még a mézes süteményekbe)
- 1 vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál darált dió vagy mogyoró (elhagyható)
Elkészítés:
- a körtét meghámozzuk, felkockázzuk, egy tűzálló tálban szétterítjük, fél citrom levével meglocsoljuk, 1 evőkanál cukorral leszórjuk (ha jó édes a körte nem is muszáj a cukor)
- tálba öntjük a lisztet, gyorsan elmorzsoljuk benne a vajat, aztán hozzáadunk 2 kanál cukrot, a zabpelyhet és az ízesítőket is (nem kell összegyúrni, csak a tenyerünkkel lazán szétmorzsolni)
- a morzsalékot rászórjuk a körtére, alufóliával beborítjuk az edényt és előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük, a végefelé már alufólia nélkül (én ekkor szórtam rá a vaníliás cukrot, istenien illatozott tőle, mire a teteje is kicsit megpirult).
Hidegen-melegen egyaránt nagyon finom. Mindenféle nyárvégi gyümölccsel (alma, szilva, barack) érdemes kipróbálni.
Jó étvágyat!