A kakaós és a pizzás csiga igazából csak két dologban hasonlít egymásra: a formájukban illetve, hogy mindkettő élesztős, kelt tésztából készül. Ezek a tészták normál esetben eléggé eltérőek, az egyik a kenyérhez (vízzel dagasztott, sós esetleg olajos), másik a kalácshoz (tejjel dagasztott, vajas, édes) húz jobban.
Pedig milyen jó lenne, ha két legyet üthetnénk egy csapásra, és ugyanahhoz a tésztához készülhetne kétféle töltelék is! Megoldható, s bár a dolog mindkét részről kompromisszumot kíván, a végeredmény annyira nagyszerű, hogy erről magyarázkodni sem kell senkinek. A kakaós csiga is pihe-puha így, a pizzás is tökéletes. Mivel ételbe ízesítőket csak beletenni lehet, kivenni nem, egy semleges alaptésztával dolgozunk, úgyis a töltelék a lényeg mindkét esetben.
Mielőtt leírnám a receptet, azt még el kell mondanom, hogy a gyerekek szerint én kétféle kakaós csigát tudok sütni: a "szépet, ízben átlagosat" és a "csúnyát, nagyon finomat" (melegen szó szerint tocsog a vajas-cukros kakaótól), nem nehéz kitalálni, melyiket szokták tőlem kérni és melyik van most is a képen. ♥
Hozzávalók 12-12 db csigához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 3-3,2 dl tej
- kávéskanál só (csak annyi, hogy a tészta ne legyen ízetlen, de semmiképp se legyen érezhetően sós)
- 0,5 dl olaj
- 1 egész tojás
Pizza-töltelékhez (ha nincs kész pizzaszósz):
- 2 kanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál olaj
- só
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 gerezd fokhagyma vagy kevés fokhagymagranulátum
- 10 dkg sonka
- 10 dkg sajt
A paradicsompürébe belekeverjük az olajat és a fűszereket; a sonkát nagyobb apróra felvágjuk, a sajtot lereszeljük.
Kakaós-csigához:
- 5 dkg vaj
- 3+1 evőkanál porcukor
- 2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó
- 2 vaníliás cukor
- 1 dl tej
A 3 evőkanál porcukrot összekeverjük a kakaóval; a maradék 1 kanálnyit és a vaníliás cukrot a deciliter tejben feloldjuk; a vajat ráérünk akkor megolvasztani, amikor már ki van nyújtva a kakaós csigának való tészta.
Elkészítés:
- az élesztőt 1 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk
- nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a kovászt, tojást, sót, bedagasztjuk a maradék tejjel, végül az olajat is beledolgozzuk
- langyos helyen 30-40 percet kelesztjük, addig előkészítjük a töltelékeket
- a megkelt tésztát 2 részre vesszük, én mindegyiket 33×33 cm-esre nyújtom
Kakaós csiga
- a kinyújtott tésztát lekenjük az olvadt vaj felével (ez kb. 2 evőkanálnyi), megszórjuk a cukros kakaóval, kanállal lelapogatjuk, szorosan feltekerjük, min. 2,5 cm-es darabokra felvágjuk
- tepsibe sütőpapírt terítünk, erre rakjuk 3-4 cm-re egymástól
- a megmaradt olvadt vajjal a csigák tetejét meglocsoljuk
- ekkor kapcsoljuk csak be a sütőt, amíg melegszik még hadd keljen kicsit a tészta
- 15-20 perc után, mikor már szinte kész, meglocsoljuk a vaníliás tejjel (mindegyik csigára 1-2 evőkanálnyit tej jut) és pár percre visszatesszük a sütőbe
- a megsült csigákat porcukorral lehintjük
Pizzás csiga
- a kinyújtott tésztát lekenjük a pizzaszósszal, rászórjuk a sonkadarabkákat és a reszelt sajtot
- feltekerjük, szeleteljük és az előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük
- sajtimádók a tetejére is szórhatnak kevés sajtot (az enyémen is van) illetve a töltelék is gazdagítható bátran a kedvenceitekkel
Extra tipp: a kakaós csiga amolyan tepsihez odaragadós tészta, különösen ha cukros tejjel is meglocsoljuk a végén. Gyakran a zsírpapír sem ér semmit, ahhoz is odaragad. Egyetlen trükk vált be nekem, hogy ezt megelőzzem: a zsírpapírt előbb összegyűröm, aztán így simítom a tepsibe és még zsírral is megkenem.
Jó étvágyat!