Katarzis

Színes csigák, mikuláspálca, lollipop sütinyalóka-ezt süsd ki a gyerekekkel!

2017. november 22. - Katarzis blog

A különböző kézzel fogható mütyürök, édességek mellett (vagy helyett) már egyre több szülő élménycédulákat is rejt az adventi naptárba. A közös programok tényleg nagyobb örömet okoznak, mint a tárgyak, gyereknek és felnőttnek egyaránt, legyen az egy kirándulás vagy akár egy alkotó elfoglaltság az otthon melegében. Kis konyhatündéreknek lollipopos sütinyalóka vagy cukorpálca készítésénél szórakoztatóbbat nem is tudnék kitalálni az adventi időszakra. Egyszerre játék, gyurmázás, sütés és -hacsak nem utasítjuk el teljes mértékben az ételszínezékek fogyasztását- akár be is falatozható a végeredmény. De ha mégis, akkor lesz csak dísz... fára, koszorúra, ünnepi dekorációhoz.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor (kristálycukorral, különösen nagyszeművel egyenetlen lesz a megsült tészta)
  • 7 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • 2 vaníliás cukor vagy színtelen aroma (rendes vaníliával nem lesz szép tiszta a tészta, de természetesen az is használható)
  • 1 kicsi tojás
  • kakaó, ételszínezékek
  • fogpiszkáló vagy hasonló hegyes végű botocska

Elkészítés:

  • a hozzávalókat összegyúrjuk, ha nagyon ellágyulna, 1-2 órára hideg helyre tesszük (a vaníliás cukrot a tejfölben szoktam elolvasztani)
  • annyifelé osztjuk, ahány színt akarunk, mindegyikbe belegyúrjuk a  színezéket, aztán ismét hideg helyen pihentetjük (minél tovább pihentetjük a tésztát, annál könnyebb lesz vele dolgozni, akár egy éjszakát is maradhatnak a hűtőben, külön-külön follpackba csomagolva)
  • lollipop-formához 2 vagy 3 színből vékony gilisztákat sodrunk, minél vékonyabbra sikerül, annál szebb lesz a végeredmény (és az is fontos, hogy egyenletes legyen)
  • ha szép fényes sütinyalókákat akarunk, ne lisztezzük formázás közben a tésztát (a kész sütiken jól látszik, melyiket liszteztem, azok mattak lettek :( ) 

  • a rudak végét összenyomjuk, aztán elkezdjük egybesodorni őket, 1 sütinyalókához kb. 20 cm rudacska szükséges
  • sodorjuk is, de közben tekerjük is csigabigába
  • a végét elrejtjük alulra

  • a cukorrúdhoz csak 2 színt használunk, általában pirosat és egy kis színező nélküli tésztát; sodorjuk, vágjuk, a végét behajlítjuk 

 

  • a színes csigákhoz  háromféle színű, vékonyra kinyújtott tésztát teszünk egymásra (a képen látható módon összeillesztve egészen szép lesz a csiga), szorosan feltekerjük, szeleteljük (ha félünk, hogy szétválnak, kevés fellazított tojásfehérjével vékonyan megkenhetjük a lapokat, ennyit a tésztából is kilophatunk még az elején)

  • ez a tészta nem fog dagadni, szépen megtartja a formáját, természetesen ne érjék egymást a tepsiben, de nem kell egymástól nagy távolságra rakni
  • a pálcikát még melegen szúrom a megsült nyalókákba, később már keményedik, könnyebben törik

 

 

 

 Jó szórakozást kívánok az elkészítéséhez! :)

Alaprecept: innen.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása