Bárki is találta ki és készítette el a legelső zserbógolyót, minden tiszteletem, mert (szerintem) szinte ugyanazt az ízvilágot adja vissza ez a desszert, mint az igazi sütemény. Darált keksz, dió, lekvár, összegyúrjuk, formázzuk, olvasztott csokiba mártogatjuk, az elkészítése is álom a többi karácsonyi édesség bonyolultságához képest.
A lekvár benne az szinte mindenhol baracklekvár, gondolom olyan nagymamaféle, hosszan főzött, jó sűrű, amiből szinte kell annyi, mint magából a kekszből, hogy jól összeálljon. Én viszont most újítottam, narancslekvárral gyúrtam össze, ami még nagyon sűrűnek se volt mondható, olyan közepes árkategóriás, 30%-os gyümölcstartalmú. De ha még ettetek finomat! Mintha magába a karácsonyba harapnék bele.
Hozzávalók:
25 darab golyóhoz
- 20 dkg édes darált keksz (ha háztartási keksz, akkor kellhet bele cukor vagy méz is)
- 15 dkg dió
- vanília (elhagyható, de én szinte minden édes sütibe teszek valamilyen formában)
- kb. 15 dkg narancslekvár
- mázhoz: 1 tábla étcsokoládé+1 evőkanál olaj
Elkészítés:
- mindent összegyúrunk, a lekvárt inkább lassanként adagoljuk, lehet, hogy kevesebb is elég, mert lágyan is finomak ugyan ezek a golyók, de úgy nem egyszerű a csokiba bemártani
- golyókat formázunk, hideg helyre tesszük keményedni
- a csoki 2/3-át az olajjal mikróban vagy gőz fölött teljesen megolvasztjuk, majd az 1/3 apróra tördelt maradékot ebben olvasztjuk el (amatőr temperálás, de jobb, mint a semmi)
- a golyókat belemártjuk, én egy fogpiszkálóra szúrtam őket, megforgattam a máz felületén, ahol nem fogta be, oda kiskanállal is csurgattam; elég szépek lettek :D
- kevés darált dióval lehet díszíteni
- már csak annyi maradt, hogy hagyjuk a csokimázt megdermedni rajta
Tényleg kóstoljátok meg, mi nagyon szerettük. :) ♥