Katarzis

Meggyes-mákos rácsos pite

2018. január 17. - Katarzis blog

Anyukám felfedezése ez a nagyszerű sütemény, sajnos nem találtam meg a forrást, mindenhol sütőporral készítenek hasonlót, ebbe viszont kevés élesztő szükséges. Finom és laktató, mint minden meggyes-mákos süti, itt ráadásul egy "hálás" omlós tésztán ücsörög a páros, ezt a szép jelzőt pedig azért kapta tőlem, mert akár előző este is begyúrható, de ha nincs időnk pihentetni, akkor azonnal is megsüthetjük. Tehát intelligens, alkalmazkodó tészta. :D

 

Hozzávalók:

30 cm átmérőjű kerek sütőformához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin vagy vaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 dkg élesztő (ha száraz élesztő, akkor 2 kávéskanálnyi)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 350 g magozott befőtt meggy
  • máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 1 dl tejföl, 15 dkg porcukor, egy marék mazsola, 3 evőkanál rum, 2 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, negyed kávéskanál fahéj, csipet őrölt szegfűszeg (ezt a család kérésére én mindig kihagyom)
  • 1 tojássárgája a tésztarácsokat lekenni

Elkészítés:

  • a vajat elmorzsoljuk a lisztben, az élesztőt feloldjuk a tejfölben, hozzákeverjük az egész tojást, a csipet sót, a porcukrot és gyorsan összegyúrjuk a hozzávalókat (folpackkal letakarva hideg helyen pihenhet akár másnapig)
  • a töltelék hozzávalóit összekeverjük (a mazsolát duzzaszthatjuk a rumban, ha nem sietünk)
  • a piteformát kivajazzuk (én csak az oldalát szoktam, az aljára inkább sütőpapírt vágok, ez az égéstől is védi valamelyest)
  • a tészta 2/3-át kinyújtjuk, kb 36 cm nagyságú körre, hogy oldalra is jusson tészta és nyújtófára tekerve a formába áthelyezzük
  • máktöltelékkel lekenjük, a lecsöpögtetett meggyel leszórjuk
  • a maradék tésztából rudakat sodrunk, ezzel berácsozzuk vagy csak egyben kinyújtjuk és derelyemetszővel csíkokat vágunk belőle, ez már kedv kérdése, nálam most ez utóbbi lett megvalósítva

  • a rácsokat tojássárgájával vékonyan lekenjük (az alsót még azelőtt, hogy ráhelyeznénk a felsőt)
  • ha maradt tészta, azzal cifrázhatjuk a szélét is
  • előmelegített sütőben 50-60 percig kell sütni a pitét, a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen épp olyan törékeny, mint a bejgli
  • kihűlve (fahéjas) porcukorral lehintjük és gyönyörűen szeletelhető (keskeny szeletekre vágjuk, mert tényleg laktató)

 

 

Jó étvágyat! :)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása