Anyukám felfedezése ez a nagyszerű sütemény, sajnos nem találtam meg a forrást, mindenhol sütőporral készítenek hasonlót, ebbe viszont kevés élesztő szükséges. Finom és laktató, mint minden meggyes-mákos süti, itt ráadásul egy "hálás" omlós tésztán ücsörög a páros, ezt a szép jelzőt pedig azért kapta tőlem, mert akár előző este is begyúrható, de ha nincs időnk pihentetni, akkor azonnal is megsüthetjük. Tehát intelligens, alkalmazkodó tészta. :D
Hozzávalók:
30 cm átmérőjű kerek sütőformához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg margarin vagy vaj
- 1,5 dl tejföl
- 2 dkg élesztő (ha száraz élesztő, akkor 2 kávéskanálnyi)
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- csipet só
- 350 g magozott befőtt meggy
- máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 1 dl tejföl, 15 dkg porcukor, egy marék mazsola, 3 evőkanál rum, 2 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, negyed kávéskanál fahéj, csipet őrölt szegfűszeg (ezt a család kérésére én mindig kihagyom)
- 1 tojássárgája a tésztarácsokat lekenni
Elkészítés:
- a vajat elmorzsoljuk a lisztben, az élesztőt feloldjuk a tejfölben, hozzákeverjük az egész tojást, a csipet sót, a porcukrot és gyorsan összegyúrjuk a hozzávalókat (folpackkal letakarva hideg helyen pihenhet akár másnapig)
- a töltelék hozzávalóit összekeverjük (a mazsolát duzzaszthatjuk a rumban, ha nem sietünk)
- a piteformát kivajazzuk (én csak az oldalát szoktam, az aljára inkább sütőpapírt vágok, ez az égéstől is védi valamelyest)
- a tészta 2/3-át kinyújtjuk, kb 36 cm nagyságú körre, hogy oldalra is jusson tészta és nyújtófára tekerve a formába áthelyezzük
- máktöltelékkel lekenjük, a lecsöpögtetett meggyel leszórjuk
- a maradék tésztából rudakat sodrunk, ezzel berácsozzuk vagy csak egyben kinyújtjuk és derelyemetszővel csíkokat vágunk belőle, ez már kedv kérdése, nálam most ez utóbbi lett megvalósítva
- a rácsokat tojássárgájával vékonyan lekenjük (az alsót még azelőtt, hogy ráhelyeznénk a felsőt)
- ha maradt tészta, azzal cifrázhatjuk a szélét is
- előmelegített sütőben 50-60 percig kell sütni a pitét, a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen épp olyan törékeny, mint a bejgli
- kihűlve (fahéjas) porcukorral lehintjük és gyönyörűen szeletelhető (keskeny szeletekre vágjuk, mert tényleg laktató)
Jó étvágyat! :)