Katarzis

Spagetti bolognai szósszal

2018. február 04. - Katarzis blog

 Minden bejegyzés megírása előtt utánanézek, hogy mit mond az adott témáról az internet népe. Jaj, most nem kellett volna kíváncsiskodni! Kiderült, hogy annak ellenére, hogy szinte minden héten van nálunk spagetti olaszos szósszal, amit én bolognainak hittem idáig, igazából olyat még soha nem is készítettem. (Mindig kimaradt a bor. És a tej.) De hogy mennyi eredeti recept van! Igaz, az egyikben zöldség nincs, a másikból a fűszerek hiányoznak. Szóval egyetértés sincs. Ezért készítem úgy, ahogyan eddig, szakács sógorral azért konzultáltam nemrég, naponta több ezer embert jóllakat- párszázat épp spagettivel olaszos szósszal- kell ennél jobb ajánlólevél egy recepthez?! 

 

Hozzávalók:

 

Szószhoz:

  • 10 dkg császárszalonna (vagy csak néhány evőkanál olaj-a gyerekeim nem igazán vannak a szalonna ízéért)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 50 dkg darált hús
  • 20 dkg sárgarépa
  • 20 dkg zeller (ez nálam gyakran kimarad, mert elfelejtek venni)
  • 2 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 1 kávéskanál morzsolt oregano
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • csapott teáskanál só
  • 3-4 púpos evőkanál paradicsompaszta
  • 1 teáskanál kristálycukor

 

  • 50 dkg spagetti
  • kis darabka vaj
  • 15 dkg reszelt sajt
  •  bazsalikomlevél, mert az olyan jól mutat rajta :)

 

Elkészítés:

  • a felkockázott szalonnát kevés olajban megolvasztjuk, a hagymát megpároljuk 
  • a reszelt zöldségeket 2-3 perc alatt ebben megpirítjuk (a zöldségeket a hússal együtt, azaz előtte le is lehet darálni; persze ha kész darált húsom van, én is inkább csak reszelem a zöldségeket)
  • amikor a zöldségek már összeestek, hozzáöntjük és megpirítjuk a darált húst is (5-7 perc), felöntjük 4-5 dl vízzel (ha van maradék húsleves, azt ide elhasználhatjuk), hozzáadjuk a paradicsompasztát és az összes fűszert
  • lefedve, 30-40 perc alatt puhára fő benne minden, az utolsó 5-10 percben hagyjuk a benne lévő vizet is elpárologni, de azért kicsit leves legyen, amikor kikapcsoljuk
  • a spagettit bő, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kevés vajjal átforgatjuk a meleg tésztát
  • külön tálaljuk hozzá a szószt és a reszelt sajtot, előfordulhat, hogy az eredetihez ezt sem adnak (ennek már utána se mertem járni), de nálunk elképzelhetetlen nélküle

 

  Jó étvágyat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása