Cukor-, energia- és koffeinbomba. Mindennapos fogyasztásra még én sem ajánlom!
Gyakran eszembe jut egy híres mondás: "Az ír kávé az egyetlen, ami mind a négy alapvető tápanyagot tartalmazza: kávét, alkoholt, cukrot és zsírt.'' /Alex Levine/ Ha-ha-ha, jót nevettünk rajta, el is felejthetjük gyorsan! :D Talán nem véletlen, hogy egészségnevelés órákon sem igazán emlegetik... de azért mégis jó néha kirúgni a hámból.
Ebben a pohárkrémben az előbb felsorolt "tápanyagok" közül az alkohol az pont hiányzik, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne előtte/utána meginni a benne lévő oreót 1-2 kanál rummal meglocsolni. Így, anélkül sem igazán ajánlott gyerekeknek, ugyanis extra adag koffein van benne, tulajdonképpen ez a lelke az egésznek, ettől különleges. Meg az oreótól. Meg a tojáskrémtől.
Hozzávalók:
(2 adaghoz)
- 4 darab oreó+1 a tetejükre (kettétörve)
- 2 egész tojás
- 1-2 csapott evőkanál cukor
- 8 dkg mascarpone
- 2 evőkanál forró víz
- 2 kávéskanál instant kávé (nem a 3in1, hanem az az igazi, amiből "mérget" lehet kikavarni)
- tejszínhab (ez most nem saját készítés volt, hanem flakonos)
Elkészítés:
- a tojásokat kicsit kikavarjuk a cukorral, a vízben feloldott kávéval, majd gőz fölött sűrűsödésig kavargatjuk (kb. 10 perc; ha sikerül egy tökéletesen egybeillő fazekat és tálat találnunk, ez cseppet sem kellemetlen elfoglaltság)
- a tojásos krémet levesszük a gőzről és kézi mixerrel kicsit kihabosítjuk (hab nem lesz belőle, de kifehéredik, könnyebb lesz)
- a keveréssel 1-2 perc alatt ki is hűl, ekkor hozzákeverjük a mascarponét is
- a pohár aljára kevés krémet teszünk, rá az oreó felét (összetördelve), ismét krém, ismét oreó, végül krémmel zárunk
- ha azt akarjuk, hogy puhuljon kicsit a keksz, akkor jó ha áll pár órát, ha ropogósan is szeretjük, akkor azonnal fogyasztható
- hatalmas adag (és nem túlcukrozott) tejszínhabbal tálaljuk, mert maga a pohárkrém már elég édes és tobzódik is az ízekben