Egy szokásosnál édesebb húsos étel következik, bár a címben nem jelöltem, de az Elkészül 50 perc alatt? sorozatom egyik kedves menüje ez. A csirkemellet most ananásszal ízesítve toltam be a sütőbe, klasszikus kukoricasaláta készült hozzá (na most kapnak a szívükhöz, akik az édes ízt csak a sütikben tudják elképzelni), a köret pedig jázminrizs, és azért nem a hagyományos, mert a tökéletesnek hitt receptemet követve idén már másodszor sikerült mamaligát főznöm abból a rizsből, amit 15 éven keresztül- ha akartam- sem tudtam elrontani, mindig tökéletes és pergős volt (előbb-utóbb csak érkezik egy másik szállítmány az országba, mert ez most borzasztó.)
Hozzávalók:
Ananászos csirkemellhez:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 1 ananászkonzerv (ebből 25 dkg-nyi gyümölcsöt használok fel, a többit menet közben megesszük :D )
- só, őrölt bors
- 3-4 reszelésnyi szerecsendió (azaz egy csipet megy az egészre, nem 3-4 darab, mert annyitól meghalunk!)
- 1,2 dl 20 %-os főzőtejszín
- 10 dkg sajt
Körethez:
- 1 bögre jázminrizs
- másfél bögre víz
- csipet só
Kukoricasalátához:
- 1 kukoricakonzerv
- 2-3 púpos evőkanál finom majonéz
- 1 evőkanál tejföl
- 2 kávéskanál mustár
- 2 kávéskanál citromlé
- só, bors
- kevés lilahagyma (opcionális, én most nem tettem bele)
Elkészítés:
- a mellfilét hüvelykujjnyi csíkokra vágjuk, jól besózzuk, beborsozzuk és serpenyőben, kevés olajban fehéredésig pirítjuk
- átrakjuk egy hőálló tálba, szerecsendióval lereszeljük, rárakjuk a felkockázott ananászt, leöntjük a tejszínnel, megszórjuk a reszelt sajttal és alufóliával betakarva a sütőbe tesszük
- amíg átsül, elkészítjük a rizsköretet és a kukoricasalátát:
- a majonézhez hozzákeverjük a tejfölt, mustárt, citromlevet, sót, borsot és összeforgatjuk a jól lecsepegtetett kukoricával
- a jázminrizshez másfélszer annyi vizet teszünk főni kevés sóval (egy nagyobb kerületű, laposabb edényben), amikor forr, a megmosott rizst beleöntjük, újraforralás után levesszük takarékra és max. 12 percig főzzük, aztán lefedve hagyjuk még puhulni
- az alufóliát 20-25 perc sütés után levesszük a hőálló tálról és hagyjuk az ananászos csirkemell tetejét (azaz rajta a sajtot) kicsit megpirulni
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod a barátaiddal is. Facebook-oldalunkhoz csatlakozva elsőként értesülsz a legújabb bejegyzéseinkről és az aktuális témákról is. Köszönöm, hogy itt voltál!