"Ez a kedvenc kajám!"-állapította meg idén már másodszor a férjem, miközben élvezettel pakolta be a szerintem is fenséges kolozsvári káposztámat.-"Ilyet én is fogok majd készíteni, írd csak le gyorsan a receptjét!"
Azt persze mindketten tudtuk, hogy az én kézírásom alapján még a hozzávalók beazonosítása se fog sikerülni neki kódfejtők vagy legalább 1-2 patikus közreműködése nélkül, ezért fotózhatatlan étel ide vagy oda, a kolozsvári káposzta receptje is helyet kap a blogban. (Eddig is csak ezért maradt ki, soha nem tudtam egy kívánatos képet lőni róla. :( ). Iskoláskorom egyik utált menzás étele volt a rakott káposzta, felnőttként aztán kóstoltam egyik barátunknál (az ízlett!), én pedig legelőször a Horváth Ilona szakácskönyvében lévőt teszteltem. Az annyira tökéletesnek bizonyult számunkra, hogy azóta sem néztem más recept után. Amilyen egyszerű étel, olyan finom, és majdnem annyira fogyókúrás, mint a zsíros kenyér szalonnával.
Hozzávalók:
- 75 dkg savanyú káposzta (gyalult)
- 1 fej vöröshagyma
- 35 dkg darált hús (sertéslapocka)
- pirospaprika, só, őrölt fekete bors, vegeta
- kevés étolaj
- 10 dkg rizs
- 15 dkg füstölt kolbász (amikor kedvem van, kicsit elősütöm-párolom)
- 3 dl tejföl
- 10 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
- a káposztát kevés olajon megpároljuk (egy kevés vizet is szoktam alá önteni, mert hajlamos vagyok leégetni)
- a hagymát felkockázzuk, olajban üvegesre pároljuk, megpirítjuk rajta a darált húst, sózzuk, borsozzuk
- a rizst leveskockás vagy vegetás vízben megfőzzük, leszűrjük, hozzákeverjük a darált húshoz
- a kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát felszeleteljük
- a magasabb hőálló tálamba a következő sorrendben kerülnek a hozzávalók: káposzta harmada→rizses hús fele→káposzta másik harmada→kolbász→tejföl→rizses hús másik fele→káposzta→tejföl→szalonna
- a laposabb tepsimbe a két réteg káposzta közé halmozom az összes rizses húst a kolbászkarikákkal
- sütőben 25-30 perc alatt átsütjük
Jó étvágyat! :)
György Béres 2018.04.29. 08:39:12
Katarzis blog 2018.05.22. 18:12:10