A madártej-szelet az egyik nagy kedvencem és ünnepekre is gyakran szoktam készíteni, mert mutatós vendégváró a tálcán és félnem sem kell, hogy nem fogy el. :D
Az elkészítése is villámgyors szerintem, én már akkor hozzákezdek a krém főzéséhez, amikor a lap még a sütőben sül (mindig megelőlegezem, hogy sikerül és nem fog összeesni), aztán amíg egyik is, másik is kihűl, felverem a tejszínhabot, kihabosítom a vajat és végül összerakom a három réteget.
Hozzávalók:
(egy egészen kicsike, 25×20 cm-es tepsihez való adagok)
Tésztához:
- 5 tojásfehérje
- 5 evőkanál cukor
- 5 enyhén púpos evőkanál liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
Krémhez:
- 5 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 vaníliás cukor
- 2,5 dl tej
- 12 dkg vaj
Habhoz:
- 2,5 dl 35 %-os habtejszín
- 1 evőkanál cukor
- 1 habfixáló (ha nagyon tartósra akarjuk, akkor 1 kávéskanál feloldott zselatin is mehet bele)
Elkészítés:
- a fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot (azzal mindig addig verem, amíg a szemcsék elolvadnak), aztán óvatosan, hogy ne törjük össze, beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is
- sütőpapírral bélelt tepsiben 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba nem árt)
- a sárgáját simára keverjük a liszttel, cukorral, vaníliával, felöntjük a tejjel és folyamatos keverés mellett forráspontig főzzük, besűrítjük (vegyük is le rögtön, mert rántotta íze lesz)
- gyakori kevergetés mellett teljesen kihűtjük, közben a vajat kissé kihabosítjuk
- kézi mixerrel a főzött krémet és a vajat összedolgozzuk és a lap tetejére simítjuk
- a nagyon jól lehűtött habtejszínt felverjük a cukorral és a habfixálóval, aztán ráhalmozzuk a krémre
- le lehet szórni tortadarával, csokireszelékkel vagy akár kókuszreszelékkel is, de én natúr szoktam hagyni a tetejét, ahogy az igazi madártejen is a habot ( :D "Igazi madártej" érdekes kifejezés)
Ugye milyen szép?
Ha pedig maradnátok a hagyományos madártejnél, akkor itt az én receptem, mikrós habbal és szájbarágós részletességgel. (Lányaim és hasonló kezdő konyhatündérek kedvéért. ♥)