Katarzis

Kérsz egy szelet madártejet?

2018. március 24. - Katarzis blog

A madártej-szelet az egyik nagy kedvencem és ünnepekre is gyakran szoktam készíteni, mert mutatós vendégváró a tálcán és félnem sem kell, hogy nem fogy el. :D

 

   Az elkészítése is villámgyors szerintem, én már akkor hozzákezdek a krém főzéséhez, amikor a lap még a sütőben sül (mindig megelőlegezem, hogy sikerül és nem fog összeesni), aztán amíg egyik is, másik is kihűl, felverem a tejszínhabot, kihabosítom a vajat és végül összerakom a három réteget. 

 

Hozzávalók:

(egy egészen kicsike, 25×20 cm-es tepsihez való adagok)

  Tésztához:

  • 5 tojásfehérje
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 enyhén púpos evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor

  Krémhez:

  • 5 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 vaníliás cukor
  • 2,5 dl tej
  • 12 dkg vaj

  Habhoz:

  • 2,5 dl 35 %-os habtejszín
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 habfixáló (ha nagyon tartósra akarjuk, akkor 1 kávéskanál feloldott zselatin is mehet bele)

   Elkészítés:

  • a fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot (azzal mindig addig verem, amíg a szemcsék elolvadnak), aztán óvatosan, hogy ne törjük össze, beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet is
  • sütőpapírral bélelt tepsiben 15 perc alatt készre sütjük (tűpróba nem árt)
  • a sárgáját simára keverjük a liszttel, cukorral, vaníliával, felöntjük a tejjel és folyamatos keverés mellett forráspontig főzzük, besűrítjük (vegyük is le rögtön, mert rántotta íze lesz)
  • gyakori kevergetés mellett teljesen kihűtjük, közben a vajat kissé kihabosítjuk
  • kézi mixerrel a főzött krémet és a vajat összedolgozzuk és a lap tetejére simítjuk
  • a nagyon jól lehűtött habtejszínt felverjük a cukorral és a habfixálóval, aztán ráhalmozzuk a krémre
  • le lehet szórni tortadarával, csokireszelékkel vagy akár kókuszreszelékkel is, de én natúr szoktam hagyni a tetejét, ahogy az igazi madártejen is a habot ( :D "Igazi madártej" érdekes kifejezés)

 

 

   Ugye milyen szép? 

  Ha pedig maradnátok a hagyományos madártejnél, akkor itt az én receptem, mikrós habbal és szájbarágós részletességgel. (Lányaim és hasonló kezdő konyhatündérek kedvéért. ♥)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása