Katarzis

Így készül a legfinomabb házi francia krémes

2018. április 22. - Katarzis blog

És kimaradt a címből a lényeg, hogy könnyedén!, a leveles tészta készítésére jellemző macera nélkül. Ez a francia krémes 60 perc alatt összedobható akkor is, ha nincs odahaza kész leveles lapunk. 

   (Igazából nem is nagyon szeretem a bolti fagyasztott leveles tésztát, vagy rosszul nyújtom ki vagy rosszul sütöm vagy egyszerűen rossz márkát választok, de mindig olyan érzésem van, mintha papírt ennék.) Az igazi leveles tésztát a sok pihentetés miatt 1 óra alatt természetesen képtelenség lenne elkészíteni, ezért mutatok egy olyan receptet, ami kísértetiesen hasonló végeredményt ad, alig 5 perc munkával. A többi alkotórész a jól ismert krém+hab+máz, ha soknak is tűnik a leírás, higgyétek el egyik sem nehéz, csak szeretem az apró infókat is megosztani veletek. 

  Hozzávalók:

(8 nagy vagy 12 darab kisebb szelethez)

 

Hamis leveles laphoz:

  • 15 dkg liszt
  • 11 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • csipet só

Krémhez:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál liszt
  • 6 dl tej
  • 8 evőkanál cukor
  • vanília

Habhoz:

  • min. 2 dl 35%-os habtejszín
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 1 habfixáló

Mázhoz:

  • 9 dkg cukor
  • 1 evőkanál víz
  • 4 evőkanál tej
  • fél kávéskanál instant kávé
  • fél evőkanál liszt
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

  • a lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk a vajat és gyorsan összegyúrjuk a tejföllel; hűtőbe tesszük, amíg elkészül a krém
  • a tojásokat szétválasztjuk; a sárgáját simára keverjük a liszttel és kb. 1 dl tejjel
  • a többi tejet forrni tesszük a cukor felével és a vaníliával, addig a tojásfehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral
  • a felforrt tejet vékony sugárban, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lisztes-tojásos keverékhez, aztán az egészet visszaöntjük a lábasba és besűrítjük; oldalra húzzuk, beleforgatjuk a habot, óvatosan, hogy ne törjük, aztán visszatesszük a tűzre és kb. 2 percig folyamatosan kevergetve (csak úgy kevergetve, mint eddig) hagyjuk "puffogni" (én 100-ig szoktam számolni :D )
  • amíg kihűl (más főzött krémekkel ellentétben ezt nem kell gyakran megkeverni, de kb. 2-szer én is átforgatom), addig megsütjük a lapot: alul-felül lisztezve vékonyra kinyújtjuk ( kb. 30×40 cm-es méretre), és előmelegített tepsiben addig sütjük, amíg mindkét oldalán kap egy kis pírt (ha felpúposodna sütés közben, szurkáljuk meg idejében); ha kész, vágjuk kétfelé (amelyik rész szebb, simább, az lesz a teteje)
  • a vékony lap hamar kihűl, a máz is készülhet lassan (én erre a 10 percre szoktam bedugni a fagyóba a megrázott habtejszínt): a cukrot a vízzel megolvasztjuk (nem kell karamellizálni, a kávétól kap ilyen szép színt); a lisztet összekeverjük a kávéval és a tejjel, hozzáöntjük a vizes cukorhoz és sűrűsödésig főzzük (1-2 perc); tűzről levéve hozzákeverjük a vajat, egy egész keveset hagyjuk csak hűlni, a felsőnek szánt lapra ráöntjük és amikor már szilárdul, de még nem kemény, felszeleteljük kockákra
  • a habtejszínt a porcukorral és a habfixálóval keményre felverjük
  • összeállítás: alsó lapra vaníliakrém, rá a tejszínhab, rá a felszeletelt mázas felső lap

 

Isteni sütemény! Jó étvágyat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása