"De én nem szeretem a mákos sütiket!"-tiltakozott a lányom, én pedig bociszemekkel próbáltam rábeszélni, hogy bloggeranyuka rendes gyereke módjára legalább egy falatot egyen belőle, hiszen minden vélemény számít, az övé különösen, tudjátok ő amolyan "fénnyel táplálkozó" tizenéves. Megette a falatot, aztán az egész szeletet. Aztán kért még egyet. (Bár mindent ennyire "nem szeretne".) Ezek után már szavak sem kellettek.
Egy nagyon egyszerű almás-mákos sütit alakítottam át és tettem a citrommáz által-szerintem-egészen különlegessé.
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 1 dl olaj
- 2 dl tejföl
- 8 dkg cukor
- 2 vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg darált mák
- 1 nagy alma (hámozottan, de csumástul nekem 20 dkg-ot nyomott)
- 10 dkg liszt
- 1,5 teáskanál sütőpor
Mázhoz:
- 15 dkg porcukor
- a citrom leve (5 evőkanál citromlét sikerült nyernem belőle, ennél több ne legyen)
Elkészítés:
- a tojást, tejfölt, cukrot, vaníliát, olajat tálban összekeverjük, beleszórjuk a darált mákot, belereszeljük az almát, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet
- kerek, 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformában sütöttem, kb. 30 percet, akkor vegyük ki, amikor a tetején enyhe pírt látunk, de még egy tűpróbának is érdemes alávetni (nem tökéletes a sütőm, félidőtől a rács alá becsúsztatott alufóliával védtem az alját az égéstől)
- amíg kicsit hűl, kézi mixerrel kikeverjük a cukrot a citromlével és a még langyos torta tetejére simítjuk (előbb tegyük át egy sima és egyenes felületű tortástálra; nekem megtöredezett a máz, mert utólag pakolásztam)
- a széleire csak akkor húzzuk ki, ha csurgatott szélűre akarjuk a tortát, kell neki ugyanis 1-2 óra, hogy ne legyen folyós
- a máz intenzíven citromos és hiába csak vékonyan van a tetején, nagyon szeretnivalóvá teszi ezt az egyszerű és könnyű sütit
- ha vastagabb, dekoratívabb mázat szeretnénk rá, tegyünk kétszer ennyi porcukrot és 3-4 evőkanál vizet még hozzá (ebben az esetben a tésztáját még ennyire se cukrozzuk)
Jó étvágyat!