Katarzis

Almás-mákos süti citrommázzal

2018. május 10. - Katarzis blog

"De én nem szeretem a mákos sütiket!"-tiltakozott a lányom, én pedig bociszemekkel próbáltam rábeszélni, hogy bloggeranyuka rendes gyereke módjára legalább egy falatot egyen belőle, hiszen minden vélemény számít, az övé különösen, tudjátok ő amolyan "fénnyel táplálkozó" tizenéves. Megette a falatot, aztán az egész szeletet. Aztán kért még egyet. (Bár mindent ennyire "nem szeretne".) Ezek után már szavak sem kellettek.

Egy nagyon egyszerű almás-mákos sütit alakítottam át és tettem a citrommáz által-szerintem-egészen különlegessé.

  Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 1 dl olaj
  • 2 dl tejföl
  • 8 dkg cukor
  • 2 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg darált mák
  • 1 nagy alma (hámozottan, de csumástul nekem 20 dkg-ot nyomott)
  • 10 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor

   Mázhoz:

  • 15 dkg porcukor
  • a citrom leve (5 evőkanál citromlét sikerült nyernem belőle, ennél több ne legyen)

  Elkészítés:

  • a tojást, tejfölt, cukrot, vaníliát, olajat tálban összekeverjük, beleszórjuk a darált mákot, belereszeljük az almát, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet
  • kerek, 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformában sütöttem, kb. 30 percet, akkor vegyük ki, amikor a tetején enyhe pírt látunk, de még egy tűpróbának is érdemes alávetni (nem tökéletes a sütőm, félidőtől a rács alá becsúsztatott alufóliával védtem az alját az égéstől)
  • amíg kicsit hűl, kézi mixerrel kikeverjük a cukrot a citromlével és a még langyos torta tetejére simítjuk (előbb tegyük át egy sima és egyenes felületű tortástálra; nekem megtöredezett a máz, mert utólag pakolásztam)
  • a széleire csak akkor húzzuk ki, ha csurgatott szélűre akarjuk a tortát, kell neki ugyanis 1-2 óra, hogy ne legyen folyós
  • a máz intenzíven citromos és hiába csak vékonyan van a tetején, nagyon szeretnivalóvá teszi ezt az egyszerű és könnyű sütit
  • ha vastagabb, dekoratívabb mázat szeretnénk rá, tegyünk kétszer ennyi porcukrot és 3-4 evőkanál vizet még hozzá (ebben az esetben a tésztáját még ennyire se cukrozzuk)

Jó étvágyat!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása